Navigatie overslaan

Inno­va­tie­cen­trum voor indu­stri­ë­le star­tups geo­pend in Groningen

In Farmsum in de provincie Groningen is vorige week het Chemport Innovation Center (CIC) geopend, een innovatiecentrum voor industriële startups. Tegelijkertijd werd de eerste huurder, ExxFire, verwelkomd.

Het Chemport Innovation Center biedt ruimte voor opschaling, innovatie, demonstratie en doorgroei van industriële bedrijvigheid in Oost-Groningen. Het is daarmee een belangrijke schakel in de cyclus van industriële startups.

De oude fabriek op het industrieterrein van Groningen Seaports in Delfzijl, waar het CIC gevestigd is, ondergaat een totale metamorfose. De buitenmuren van het kantoor zijn blijven staan, de rest is of wordt vernieuwd. Isolatie en luchtbehandeling zijn up-to-date, vergaderzalen, bedrijfsvloeren, kantoorruimtes, kantine, parkeerterrein: alles is aangepakt. Het innovatiecentrum is klaar om startups die bijdragen aan de vergroening van de industrie te helpen doorgroeien.

Zo’n plek waar die volgende fase in het proces van industriële start-ups vorm krijgt, ontbrak nog in Noord-Nederland. In het CIC kunnen startups, die hun technologie verder ontwikkelen en opschalen, gezamenlijk gebruik maken van de faciliteiten, wat fors scheelt in de kosten. Meer startups tonen al interesse.

De eerste huurder, ExxFire, tekende woensdag het huurcontract. ExxFire ontwikkelt een revolutionaire methode om met behulp van drukloos opgeslagen gas waardevolle ruimtes brandveilig te krijgen. “Denk aan kritische IT-racks in datacenters, archieven, elektrische installaties, musea, bibliotheken, depots. Overal waar bluswater misschien wel meer schade doet dan de brand zelf, bieden wij uitkomst”, vertelt CEO Harm Botter.

ExxFire ontwikkelde de technologie de afgelopen jaren op labschaal op de Zernike Campus en staat nu voor de opschaling en de sprong naar de markt. Het bedrijf heeft hiervoor nu een hal en een kantoor tot zijn beschikking in het CIC. “Daar zijn precies de faciliteiten die we nu nodig hebben om verder te innoveren en op termijn te gaan produceren”, zegt commercieel directeur Edwin Verver.

Bedrijven die zich in het CIC vestigen, komen in aanmerking voor een subsidie van de provincie Groningen. ExxFire ontvangt een bijdrage van 50.000 euro voor de inrichtingskosten, zo maakte gedeputeerde IJzebrand Rijzebol bekend. Met verschillende andere bedrijven lopen op dit moment gesprekken over het vestigen in het innovatiecomplex in Farmsum.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring