Navigatie overslaan

Inno­va­tief Gro­nings meet­schip gedoopt

Het Groningse bedrijf Geo Plus heeft het nieuwe surveyschip de Geo Focus in gebruik genomen. Het innovatieve schip wordt door het bedrijf uit Scheemda gebruikt om op zee metingen van de zeebodem te doen. Daarvoor heeft de Geo Focus zeer geavanceerde hydrografische meetapparatuur aan boord. Bij de ontwikkeling van het schip is veel aandacht geweest voor duurzaamheid. Omdat er veel recyclebare materialen zijn gebruikt, krijg het schip het Green Passport van Lloyds Register.

De Geo Focus heeft een innovatieve diesel-hybride aandrijving en een slanke rompvorm die zorgt voor een minimale weerstand. Met deze vernieuwde aandrijving wordt het brandstofverbruik naar beneden gebracht. Zo kan het schip in hybridemodus varen, waarbij de twee hoofdmotoren zijn uitgeschakeld en het schip wordt aangedreven door een efficiëntere diesel-elektromotor. Het resultaat is een brandstofbesparing tot wel 70 procent tijdens de werkzaamheden. Het werken aan boord wordt daardoor ook meer comfortabel, want er is minder uitstoot, geluid en trilling. Ook vraagt de nieuwe motor minder onderhoud.

Het schip wordt bijvoorbeeld ingezet om locaties voor windmolenparken op zee en onderzeese pijpleidingen (ten behoeve van olie- en gasexploratie) in kaart te brengen. Met de eigen vloot biedt Geo Plus een complete dienstverlening op het gebied van accurate bodemmetingen aan ondernemingen, autoriteiten en overheden in binnen- en buitenland.

De Geo Focus kan twee weken autonoom aan het werk zijn op locaties over de hele wereld. Het schip beschikt over een klimaatsysteem dat medewerkers in staat stelt bij temperaturen van min 15 plus 50 graden celsius te opereren. Daarnaast heeft de Geo Focus diverse satellietsystemen voor snel dataverkeer met de wal, zodat opdrachtgevers direct de hoge resolutie sonardata kunnen analyseren. Dit scheelt aanzienlijk in de tijd die nodig is voor het plannen van omvangrijke projecten. Het schip biedt plaats aan in totaal 18 opvarenden. De Geo Focus is zo ingericht dat het multifunctioneel kan worden ingezet.

www.geoplus.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring