Navigatie overslaan

Inno­va­tie­ve dry pulp fabriek Win­scho­ten als oplos­sing papiertekort

Virol Dry Pulp B.V. bouwt in Winschoten een innovatieve fabriek waar papierafval wordt omgezet in dry pulp. Dit kan vervolgens gebruikt kan worden als grondstof voor de papierindustrie. De fabriek draagt bij aan de oplossing het tekort aan papier dat is ontstaan door het Chinese importverbod voor papierafval. De fabriek, die in het eerste kwartaal 2022 volledig operationeel zal zijn, levert veel nieuwe banen op.

Virol Dry Pulp B.V heeft van de provincie Groningen bijna 600.000 euro subsidie gekregen voor de bouw van de fabriek.

Circulaire economie

Met het wegvallen van de internationale markt voor papierafval, levert Virol Dry Pulp B.V. een belangrijke bijdrage aan de circulaire economie door papier- en kartonafval, dat anders zou worden verbrand, om te zetten in nieuwe grondstof. Door gebruik te maken van droge vezels wordt een deel van het natte verpulpingsproces vervangen. Dit levert milieu- en klimaatwinst op door verminderd gebruik van water, energie en een daling in uitstoot van CO².

Innovatief proces


De fabriek gaat gebruiken maken van nieuwe technologie met verwerkingsinstallatie voor de productie van droge papierpulp uit papierafval. Deze dry pulp technologie is in samenwerking met het bedrijf OBM Recycling Machinery B.V. uit Scheemda ontwikkeld. Het eindproduct, de droge papierpulp, kent een zeer hoge zuiverheidsgraad en dient als grondstof voor de productie van nieuw papier. Dankzij dit proces mag de papiergrondstof weer geëxporteerd worden.

Over de regeling


De provincie Groningen wil de verduurzaming van de industrie, het vestigingsklimaat en de werkgelegenheid een flinke impuls geven met de subsidieregeling Investeren in Toekomstbestendige Industrie. Deze regeling is bedoeld voor Groningse industriële bedrijven die willen investeren in groene grondstoffen, groene waterstof, circulaire economie en elektrificatie van bedrijfsprocessen. In 2021 is een bedrag van 10 miljoen euro beschikbaar, afkomstig uit het Nationaal Programma Groningen. De subsidie is aan te vragen via het samenwerkingsverband Noord-Nederland.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring