Navigatie overslaan

Inschrij­ving Star­tup in Resi­den­ce weer van start: inno­va­tie­ve oplos­sin­gen voor maat­schap­pe­lij­ke uitdagingen

De inschrijving voor de tweede editie van Startup in Residence Noord-Nederland is deze week gestart. Dat betekent dat jonge bedrijven opnieuw samen met publieke instellingen en organisaties kunnen werken aan innovatieve oplossingen voor verschillende maatschappelijke uitdagingen.


Startup in Residence biedt startups de kans om een half jaar lang actief samen te werken met de gemeenten Leeuwarden, Groningen, Coevorden en Emmen, de Hanzehogeschool en Campus Groningen, Groningen Seaports, Waterbedrijf Vitens, Waterschap Noorderzijlvest en de provincies Fryslân, Drenthe en Groningen. Tijdens het programma krijgen de ondernemers ondersteuning en begeleiding van professionele coaches om hun idee en prototype verder te ontwikkelen tot een goed product. De uiteindelijke oplossingen kunnen aan het eind van het programma ook door de partijen worden ingekocht.

Noordelijke samenwerking

Founded in Groningen begon in 2018 met het Startup in Residence Groningen-programma en breidde dit vorig jaar uit met Founded in Friesland naar een Noord-Nederlandse editie. En met resultaat: negen startups gingen de samenwerking aan en het gezamenlijke programma leidde meermaals tot inkoop. Volop aanleiding om het opgeschaalde programma door te zetten.

“Het is van groot belang dat we de startups kansen blijven geven in Noord-Nederland. Met het voorzetten van het programma Startup in Residence kunnen we de, vaak jonge, ondernemers uitdagen en stimuleren om met innovaties te blijven komen”, aldus Friso Douwstra, gedeputeerde Economische Zaken bij de provincie Fryslân.

Twaalf uitdagingen

In totaal hebben de samenwerkende organisaties 12 ‘challenges’ gedefinieerd, waar startups zich voor kunnen inschrijven. Zo willen steeds meer organisaties, geïnspireerd door de zeventien Sustainable Development Goals, ‘zero waste instellingen’ worden. Maar hoe stimuleer je campusbezoekers om afval correct te scheiden? Of hoe wordt de verkeersveiligheid onder fietsers in het Drentse buitengebied vergroot? En met de toenemende droogte en steeds heviger wordende regenbuien, is Leeuwarden op zoek naar een oplossing die de negatieve gevolgen van klimaatverandering helpt voorkomen.

Een uitgebreid overzicht van alle challenges staat op startupinresidence.com/noord-nederland. Op 26 januari is er een informatiebijeenkomst waar de challenge eigenaren extra uitleg geven en vragen beantwoorden. Startups kunnen zich tot 1 maart aanmelden. In mei beginnen de geselecteerde startups aan het programma.

Partneroverzicht

Startup in Residence Noord-Nederland is een initiatief van Founded in Groningen en Founded in Friesland, in samenwerking met de Hanzehogeschool en Campus Groningen, Groningen Seaports, Waterbedrijf Vitens, Waterschap Noorderzijlvest en de Provincie Groningen, Drenthe en Fryslân. Het samenwerkingsprogramma begon als initiatief in Amsterdam om startups en overheden op een innovatieve en gelijkwaardige manier te laten samenwerken.

Ondernemers kunnen zich tot 1 maart aanmelden voor het programma.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring