INTER-PSY: verrassend succesverhaal in de geestelijke gezondheidszorg
Binnen de INTER-teams worden alle psychische aandoeningen en patiënten van alle leeftijden behandeld. Iedere patiënt wordt als een uniek persoon in een gezinssysteem en de maatschappij benaderd. En die benadering werkt: niet alleen schrijft het Groningse GGZ_bedrijf al negen jaar achter elkaar zwarte cijfers, de patiënten waarderen de geboden zorg gemiddeld met een dikke 8,4! Niet zo vreemd dus, dat INTER-PSY één van de genomineerden voor de Groninger Ondernemingsprijs 2017 was.
Een belangrijk aspect van het succes is de optimale bijscholing die de GGZ-instelling zijn professionals biedt. Daarnaast wordt elke behandelaar strategisch uitgekozen op basis van kerncompetenties zoals zelfstandigheid en ondernemerschap en is van top-down leidinggeven weinig sprake: de werknemers zijn grotendeels zelfsturend en twee van de drie directieleden zijn echte ‘playing captains’, de directeur algemene zaken werkt ook als klinisch psycholoog en de directeur behandelzaken is psychiater.
Sociale betrokkenheid
INTER-PSY realiseert zich dat het als GGZ-instelling een belangrijke rol speelt in de samenleving. Er wordt dan ook stevig ingezet op het wegnemen van de scheidslijn tussen behandeling en maatschappelijke partcipatie. Met werkervaringsplekken in onder meer de catering, de groenvoorziening en de schoonmaak krijgen patiënten de mogelijkheid een eerste stap richting werk te zetten. Dit is ook de gemeente Groningen opgevallen: onlangs ontving INTER-PSY de ‘Social Return Award’.
De driekoppige directie hoopt die werkwijze de komende jaren ook over de rest van Nederland uit te rollen. ‘Ik denk dat we over vijf jaar echt een landelijke speler zijn, waarvan anderen zeggen ‘goh, in de zorg kan het veel efficiënter als je het maar ondernemend aanpakt’’, zo zegt directeur Ayhan Tatlicioglu. ‘Maar dat alles dan wel vanuit Groningen’, vervolgt hij. Juist hier zit het bedrijf goed, middenin de Groningse samenleving met een groot netwerk.
Een belangrijke exponent van dat netwerk is de stichting HEALTH i PORT, die INTER-PSY samen met FC Groningen heeft opgericht. Een van de icoonprojecten is het TopsportZorgCentrum, dat in 2018 wordt gerealiseerd. Daar komen patiënten, bedrijven en topsporters samen op één adres. Een psycholoog bezoeken is daar net zo normaal als even zwaar trainen. Tatlicioglu: ‘Dat werkt heel destigmatiserend, dat vinden we heel belangrijk.’
Bekijk hieronder de film die over INTER-PSY werd gemaakt in het kader van de nominatie voor de Groninger Ondernemingsprijs 2017.