Navigatie overslaan

Inter­na­ti­o­naal con­gres over micro- en nano­tech­no­lo­gie in Groningen

De internationale conferentie ‘Miniaturized Total Analysis Systems 2010’ in Groningen werd op 4 oktober officieel geopend door kroonprins Willem-Alexander. De conferentie richtte zich op de nieuwste toepassingen van micro- en nanotechnologie in de chemie en biologie.

Het wetenschapscongres in Groningen is de grootste in de zestienjarige geschiedenis van het evenement. Eerder ontmoetten de wetenschappers elkaar onder meer in Parijs, San Diego en Tokyo. Het onderwerp van het congres was microfluïdische technologie, oftewel de ontwikkeling van chips voor vloeistofanalyse op microniveau. Dit is een relatief jong onderzoeksveld, net twintig jaar oud.

Door middel van de micro- en nanotechnologie kunnen kleine analysesystemen ontwikkeld worden die hoogwaardig functioneren. Nanotechnologie is het beste te omschrijven als een groot onderzoek naar iets heel kleins. De techniek hebben de wetenschappers onder de knie, nu gaat het erom toepassingen in de praktijk mogelijk te maken. Die toepassingen komen er steeds meer in. Voor in de toekomst kan deze technologie tal van mogelijkheden bieden, variërend van consumentenproducten tot transport en medische toepassingen.

Een bedrijf in Groningen dat al met nanotechnologie werkt is Biomade. Dit is een onafhankelijk instituut in Groningen waar de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) nauw bij betrokken is. Zo is bijvoorbeeld uit onderzoek aan de RUG een nieuw bedrijf voortgekomen dat vaccins ontwikkelt die niet geïnjecteerd hoeven te worden. De realisatie van dit bedrijf is te danken aan Biomade, dat een brug slaat tussen onderzoek en product.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring