Internationaal congres over micro- en nanotechnologie in Groningen
Het wetenschapscongres in Groningen is de grootste in de zestienjarige geschiedenis van het evenement. Eerder ontmoetten de wetenschappers elkaar onder meer in Parijs, San Diego en Tokyo. Het onderwerp van het congres was microfluïdische technologie, oftewel de ontwikkeling van chips voor vloeistofanalyse op microniveau. Dit is een relatief jong onderzoeksveld, net twintig jaar oud.
Door middel van de micro- en nanotechnologie kunnen kleine analysesystemen ontwikkeld worden die hoogwaardig functioneren. Nanotechnologie is het beste te omschrijven als een groot onderzoek naar iets heel kleins. De techniek hebben de wetenschappers onder de knie, nu gaat het erom toepassingen in de praktijk mogelijk te maken. Die toepassingen komen er steeds meer in. Voor in de toekomst kan deze technologie tal van mogelijkheden bieden, variërend van consumentenproducten tot transport en medische toepassingen.
Een bedrijf in Groningen dat al met nanotechnologie werkt is Biomade. Dit is een onafhankelijk instituut in Groningen waar de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) nauw bij betrokken is. Zo is bijvoorbeeld uit onderzoek aan de RUG een nieuw bedrijf voortgekomen dat vaccins ontwikkelt die niet geïnjecteerd hoeven te worden. De realisatie van dit bedrijf is te danken aan Biomade, dat een brug slaat tussen onderzoek en product.