Navigatie overslaan

Inter­na­ti­o­naal con­gres simu­la­tie­on­der­wijs in Groningen

Ruim 275 experts uit de hele wereld bezoeken van 16 tot en met 18 juni het Wenckebach Skills Center van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) om de laatste technische snufjes te horen, zien en beleven op het gebied van medisch simulatieonderwijs. Het congres met de titel 'Linking high tech to high touch' vindt voor het eerst plaats in Nederland. Het wordt georganiseerd door de Society in Europe for Simulation Applied to Medicine (SESAM) en het UMCG.

Eerder al werd het tweejaarlijks congres van SESAM in Duitsland, Engeland en Israel georganiseerd, landen die voorop lopen op het gebied van medisch simulatieonderwijs. De komst van het congres naar Nederland - meer specifiek Groningen - bevestigt de koppositie die het Wenckebach Skills Center van het UMCG op dit gebied heeft ingenomen.

Het congresprogramma bevat presentaties, interactieve workshops, hands-on trainingen en discussies. Speciale aandacht is er voor de inzet van simulatietraining in de opleiding van verpleegkundigen en 'serious gaming'. Samen met een spelfabrikant heeft het UMCG een game ontwikkeld, waarmee artsen de techniek van kijkoperaties thuis achter hun eigen tv kunnen oefenen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat jonge artsen die vaak dit soort games spelen, niet alleen met meer plezier oefenen, maar ook over betere laparoscopische vaardigheden beschikken.

In het Wenckebach Skills Center UMCG kunnen artsen, verpleegkundigen en specialisten vaardigheden trainen zonder daar ziekenhuispatiënten mee te belasten. In individuele en groepstrainingen worden vakinhoudelijke kennis, vaardigheden en gedrag geoefend. Dat kan variëren van een multidisciplinaire groepstraining, waarbij de nadruk ligt op communicatie en samenwerking binnen een operatieteam, tot het trainen van specialistische technische operatiehandelingen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring