Navigatie overslaan

Inter­na­ti­o­na­le tele­com­we­reld gaat mobiel 5G net­werk tes­ten in Noord-Groningen

Noord-Groningen wordt dé Nederlandse proeftuin voor de nieuwe generatie supersnel mobiel internet. Een aantal grote internationale telecombedrijven gaat in samenwerking met onder meer de Economic Board Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool onder de naam '5Groningen' op zoek naar baanbrekende praktische toepassingen voor het vijfde generatie mobiele netwerk.

De internationaal unieke 5G-expeditie ging op donderdag 9 juni officieel van start met de ondertekening van een convenant door de tien initiatiefnemers. Op het ministerie van Economische Zaken zetten de Economic Board Groningen, KPN, Agentschap Telecom, Vodafone, Ericsson, TNO, Huawei, Rijksuniversiteit Groningen, SURF en Hanzehogeschool Groningen hun handtekening onder de plannen.

De partners op het gebied van telecom, innovatie, wetenschap en duurzame economische ontwikkeling bundelen onder de naam ‘5Groningen’ hun krachten om zoveel mogelijk praktische toepassingen voor 5G te ontwikkelen. De innovaties vinden plaats in de sectoren verkeer en logistiek, zorg, leefomgeving, energie en landbouw. Denk aan zelfrijdende auto’s of het monitoren van ziekten in gewassen. Groningen is zowel in Nederland als in Europa het enige landelijke gebied waar geëxperimenteerd gaat worden met 5G: de vijfde generatie mobiele netwerken. De eerste praktijktesten worden nog dit jaar uitgevoerd op de Zernike Campus in Groningen.

Minister Kamp van Economische Zaken is enthousiast over het project: 'Nederland heeft al snelle netwerken voor mobiel internet. Het kabinet wil dat Noord-Groningen en de rest van Nederland ook in de toekomst profiteren van nieuwe ontwikkelingen voor mobiel internet zoals 5G. Dat is van meerwaarde voor zowel consumenten als het bedrijfsleven. Niet alleen economisch, maar ook bij het mogelijk maken van innovaties, bijvoorbeeld in de zorg en agrarische sector.' De verwachting is dat na deze unieke proeftuin de complete uitrol van het 5G-netwerk rond 2020 plaatsvindt. Dan profiteren ook de consumenten en de hele noordelijke economie van de nieuwe mogelijkheden.

De agrarische sector is een van de pioniers als het gaat om het gebruik van 5G. Peter Rake, programmamanager 5G bij Economic Board Groningen vertelt: 'Agrariërs zijn echt de koplopers op het gebied van innovatie, waarbij het naast efficiëntere bedrijfsvoering ook nadrukkelijk gaat om behoud van het milieu en de leefomgeving. Nederland, maar ook Europa kijken mee naar de agrarische innovaties op het gebied van sensoren, drones en andere aan 5G gekoppelde technieken.'

Noord-Groningen is als proeftuin gekozen omdat er veel ruimte is, het aardbevingsgebied een economische impuls verdient en omdat er belangrijke kennisinstituten in de buurt zijn. Zo zijn er de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen plus andere grote organisaties (TNO, EnTranCe en de Energy Academy Europe) die zich op hoog niveau met duurzaamheid en energie bezighouden.

Meer informatie over de experimenten met 5G-technologie in Groningen is te vinden op www.economicboardgroningen.nl/5groningen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring