Navigatie overslaan

Inves­teer­ders bou­wen groot wind­mo­len­park in Eemshaven

In de Eemshaven is het Deense bedrijf Vestas druk bezig met de bouw van in totaal 21 windmolens. Het gaat om een belegging van 21 particuliere investeerders, verenigd in Growind, die ieder één windmolen op het park plaatsen. Het is daarmee het grootste particuliere park van Nederland.

Als alles volgens plan verloopt, is het windmolenpark in april van dit jaar helemaal klaar. Windpark Growind is dan het eerste deel van het toekomstige windpark Eemshaven met 88 windturbines: 68 op en rond de Eemshaven zelf en 20 in de westelijker gelegen Emmapolder. In dat totale windpark nemen vier partijen deel: Bakker Bierum (3), Growind (21), Electrabel (9) en Essent (55).

De molens worden 100 meter hoog met motorbladen van 44 meter lang. Als het park eenmaal klaar is, levert het jaarlijks gemiddeld 193.200 MWh. Dat is voldoende voor ongeveer 60 duizend huishoudens.

De 21 particuliere beleggers kwamen na een inschrijvingsprocedure door Groningen Seaports, de beheerder van het gebied, als hoogste bieders uit de bus. De private partijen mochten hierop, onder strenge voorwaarden, elk een windturbine plaatsen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring