Navigatie overslaan

Inves­teer­ders staan in Las Veg­as in de rij voor Gro­ning­se Ocean Battery

Investeerders stonden de afgelopen dagen in Las Vegas in de rij om zaken te doen met het Groningse bedrijf Ocean Grazer. Dat meldt RTV Noord. Ocean Grazer was aanwezig op het grootste technologie event ter wereld: de Consumer Electric Show (CES).

Ocean Grazer begon in 2018 als spin-off van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Afgelopen weekend - drie jaar later - stonden ze op de CES, een beurs met meer dan 2200 standhouders, waar onder andere grote partijen als Microsoft en Google hun nieuwe innovaties presenteren. “Gang na gang vol met de nieuwste snufjes die voorzien in behoeftes waar je nog niet eens over na had gedacht”, zegt directeur Frits Bliek over de beurs tegen RTV Noord.

Ocean Grazer stond er met de Ocean Battery, een systeem om energie op te slaan specifiek voor windparken op zee. De batterij ligt op de zeebodem bij een windmolen en wordt opgeladen door de opgevangen hoeveelheid wind. De batterij werkt als een waterkrachtcentrale. Voor de opslag van het overschot aan stroom pompt een Ocean Battery zeewater uit ondergrondse reservoirs naar een flexibele blaas via een buizensysteem op de zeebodem. Bij energievraag loopt dit water terug naar de lagedrukreservoirs die meerdere hydroturbines aandrijven om elektriciteit op te wekken.

Momenteel is Ocean Grazer naar eigen zeggen als enige bedrijf ter wereld in staat om in de energietransitie op zee met een toepassing aan de slag te zijn om piekbelasting in elektriciteit bij windparken op zee te ondervangen. Dit gebeurt door ofwel het teveel aan opgewekte stroom vast te houden dan wel op het moment dat er te weinig is aan te bieden.

Award

De innovatie is bij de RUG bedacht en gepatenteerd. Vanuit Ocean Gracer zijn er een paar patenten aan toegevoegd, zodat het erop lijkt dat het bedrijf voor de toekomst goud in handen heeft. En dat is niet onopgemerkt gebleven. Tijdens de CES - waar diverse awards worden uitgereikt, heeft Ocean Grazer in de eerste ronde een honoree award gewonnen samen met honderdtachtig andere bedrijven in verschillende categorieën.

Uiteindelijk wonnen ze de categorie 'Best of Innovation, Sustainability, Eco-design & Smart Energy' en dat alles legt Ocean Grazer geen windeieren. Het bedrijf is al door veel investeringsmaatschappijen benaderd die het belang van clean energy inzien en contracten willen afsluiten.

Toekomst veilig stellen

Om verder te komen is veel geld nodig. Een batterij moet via een uitgebaggerd gat op de zeebodem een plekje vinden en alleen de huur van een baggerschip voor één dag kost al 20.000 euro. Daarom komt het succes van de CES als geroepen.

De komende maanden gaat Bliek bekijken hoe serieus de beloftes zijn om bijvoorbeeld projecten op te zetten, maar hij gaat er vanuit dat er op zijn minst een paar hele mooie projecten uit voort gaan komen.

Proef in Sellingerbeetse

Het is de bedoeling om in de zandafgraving bij Sellingerbeetse volgend jaar een proefopstelling te maken. Hierover zijn de gesprekken met de provincie Groningen, gemeente Westerwolde en eigenaar Kremer in een vergevorderd stadium. Dat moet de opmaat worden naar een uitrol naar windparken op diverse zeeën wereldwijd.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring