Navigatie overslaan

IT Aca­de­my start oplei­ding voor sexiest job of the 21st century’

De IT Academy Noord-Nederland in Groningen start in maart met een bijzondere opleiding: ‘Data Science’. De is bestemd voor professionals die binnen hun organisaties beter gebruik willen maken van big data.

De term Big Data is niet meer weg te denken uit de hedendaagse maatschappij. Organisaties krijgen steeds meer data tot hun beschikking. Denk hierbij aan klantinformatie, informatie over de operationele werkzaamheden en informatie vanuit externe bronnen. De vraag is natuurlijk: Wat kunnen organisaties met deze informatie? Op die vraag wordt antwoord gegeven in de opleiding Data Science aan de IT Academy Noord-Nederland.

Vanaf 7 maart 2016 worden professionals in relatief kort tijdbestek opgeleid tot data scientist, volgens het wereldwijd toonaangevende zakentijdschrift Harvard Business Review ‘the sexiest job of the 21st century’.

Waar de ICT-infrastructuur en -applicaties het verzamelen van grote hoeveelheden data mogelijk maken, is het de data scientist die dit kan omzetten naar waardevolle informatie en zo een belangrijke bijdrage levert aan de doelstellingen van de organisatie. Data Science is een nieuw vakgebied en de vraag naar professionals die zich hier raad mee weten, zal de komende jaren sterk toenemen. Daarmee is het absoluut één van de beroepen van de toekomst.

Of data scientists dezelfde status zullen krijgen die software engineers in de jaren negentig opbouwden, is natuurlijk nog de vraag, maar dat aan data science gerelateerde vaardigheden meer en meer in trek zullen zijn bij werkgevers staat buiten kijf. Het niet onder ogen zien van dit gegeven vormt dan ook een reële bedreiging voor het concurrentievermogen van organisaties in het Noorden, zo waarschuwt de IT Academy. De waarde die verborgen ligt in de verzamelde data kan daar alleen door goed opgeleide data scientists uit worden gehaald.

Een organisatie die erg blij is met de nieuwe opleiding is de in Groningen gevestigde RDW, die de registratie van alle motorvoertuigen in Nederland verzorgd. ‘Niet alleen wij, maar veel andere data-intensieve bedrijven in het Noorden hebben big data-specialisten nodig’, aldus programmamanager big data bij de RDW Johannes Brouwer. ‘Het is echt een bijzonder beroep, waarin je ‘part analyst, part artist’, bent, zoals wel eens wordt gezegd. Je kunt er dus ook je creativiteit in kwijt. De nieuwe opleiding voorziet dus echt in een behoefte in het Noorden.'

De opleiding Data Science is door de IT Academy ontwikkeld op basis van input van het zowel de RDW als Business IT & Management-hoofddocent Talko Dijkhuis van de Hanzehogeschool. Om de kwaliteit van de opleiding verder te borgen is er ook inbreng vanuit de Rijksuniversiteit Groningen en experts uit het werkveld zoals Sander Klous, hoogleraar aan de UvA op het gebied van Big Data Ecosystemen.

Meer informatie: www.itacademy.nl/opleidingen/opleiding-data-science

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring