Ivy Medical: draagbare infuuspomp zodat patiënten meer bewegen en verplegers minder rennen
Al in 2017 liep Bart Verkerke, hoogleraar biomedische productontwikkeling bij het UMCG, rond met het idee voor een draagbaar alternatief voor de infuuspaal. Eentje die je veilig in je tas kunt doen, waardoor bewegen een stuk gemakkelijker gaat. Een infuuspomp bovendien waar zwaartekracht geen rol speelt, die tegen schokken kan en waar oriëntatie niet belangrijk is ondanks dat het een pomp betreft. Het resulteerde in de draagbare infuuspomp van startup Ivy Medical.
Dus schreef Verkerke een opdracht uit voor zijn studenten om met een ontwerp te komen en meldde hij zich uiteindelijk bij het University of Groningen Centre of Entrepreneurship (UGCE). Daar kwam hij in aanraking met Melcher Frankema. "Samen met een student geneeskunde ging ik koffie drinken met Verkerke en toen zeiden we: hee, dit is wel bere-interessant", vertelt Frankema. "Een tas in plaats van een infuuspaal is niet alleen prettiger maar ook gezonder. Veel beweging is goed voor het herstel en vermindert de kans op complicaties. We hadden al snel door dat hier muziek in zat, omdat het ook hoog op de agenda van ziekenhuizen staat om patiënten in beweging te krijgen."
Zo ontstond een mooie driehoeksverhouding tussen de professor, de studenten en het UGCE en werd startup Ivy Medical een feit. De startup diende een haalbaarheidsstudie in bij NWO, met een verrassende conclusie tot gevolg. Ze kwamen erachter dat er niet alleen voor patiënten het verschil kon worden gemaakt, maar ook voor verpleegkundigen. "Die zijn nu veel tijd kwijt aan infuuspalen, soms liefst twee uur per dag, omdat er vaak sprake is van foutmeldingen waardoor er alarmen afgaan", legt Frankema uit.
Dus wilde Ivy Medical naast een draagbare pomp ook een pomp gaan maken die veel minder foutmeldingen geeft. De techniek van Ivy Medical is voor beide doelen geschikt omdat het is ontworpen met het idee dat het tegen een stootje moet kunnen. "Patiënten moeten minder bewegen en verpleegkundigen moeten minder rennen", vat Frankema het samen.
Dit alles leidde in 2020 uiteindelijk tot investeringen in het noorden van Carduso Capital en het RVO, waarmee het project de financiering rond kon krijgen en partners konden worden gezocht om het concept door te ontwikkelen. Ivy Medical is daarnaast opgenomen in het Groningse biomedische samenwerkingsverband Life Cooperative en heeft nauwe contacten met het UMCG en het Martiniziekenhuis. Dankzij alle ontwikkelingen is het concept inmiddels vertaald naar een werkend prototype: de zogenaamde Ivy Duo Plus.
In april komt een prototype uit dat nagenoeg werkt zoals het beoogde eindproduct. In 2023 hoopt Ivy Medical de eerste pilots te draaien met een produceerbare en goedgekeurde infuuspomp. "We zijn nu echt een heel eind op weg, iedereen zit er ontzettend op te wachten tot het straks eindelijk zo ver is", vertelt Frankema enthousiast. Ivy Medical hoopt eerst de Nederlandse markt te veroveren en wil daarna gestaag doorgroeien richting het buitenland en uiteindelijk de hele wereld.
Als hij een hoogtepunt moet kiezen van het proces tot nu toe? Frankema noemt er twee. "Een test in september vorig jaar wees uit dat een verpleegkundige minder tijd kwijt was aan het werken met een prototype van onze pomp dan een andere. Dat wedstrijdje wisten we te winnen. Maar ook alle patiënten die tegen ons hebben aangegeven hoe fijn ze het vinden om met zo'n pomp te kunnen rondlopen vind ik een hoogtepunt. Dat het gewoon heel goed werkt tijdens het testen en dat je ziet dat het product betrouwbaar wordt, daar krijg ik vertrouwen van."