iWink slaat nieuwe digitale weg in met Reporting
Tegenwoordig kan iedereen websites bouwen: de tools worden zelfs gratis, online aangeboden. Toch heeft websitebouwer iWink daar geen last van. “Wij ontwikkelen websitepakketten voor specifieke sectoren die maatwerk, toegankelijkheid, veiligheid en ondersteuning wensen”, zegt commercieel directeur Jurriaan Wentink. “Daarnaast hebben we een nieuw, uniek digitaal product ontwikkeld: Reporting.” iWink is een van de genomineerden voor de Groninger Ondernemingsprijs.
“Veel organisaties zijn verplicht een publiek jaarverslag te publiceren. Meestal gebeurt dat in de vorm van een pdf”, legt Wentink uit. “Niet zo gebruiksvriendelijk, want je moet ’m eerst downloaden voordat je ’m kunt lezen", zo vertelt hij op de site van de Groninger Ondernemingsprijs. Daarom bouwt iWink als het ware een website om het jaarverslag heen. Filmpjes, afbeeldingen, grafieken, comments, van alles kan worden ingebouwd. En het verslag is direct toegankelijk.
“We hebben veel ontwikkelingsuren in Reporting geïnvesteerd. Maar inmiddels nemen ruim 50 klanten uit heel het land Reporting af en daarmee is het uitermate succesvol. Met Reporting hebben we echt een voorsprong op de concurrentie.” Twintig jaar terug hadden weinigen verwacht dat iWink zo’n prominente plek binnen de digitale communicatie zou verwerven. Wentink en technisch directeur Simon Wisselink startten toen hun samenwerking omdat ze allebei briefpapier nodig hadden en het goedkoper bleek om dit gezamenlijk te ontwikkelen en in te kopen. Een van hun eerste klanten werd Gasunie. Dat bleek een kantelpunt voor iWink.
Internationaal
iWink kreeg vaste voet binnen Gasunie. “Ondanks onze ‘data security’ wisten we toch flexibele systemen te bouwen. Dat wordt gewaardeerd. We werken momenteel ook voor de Trans Adriatic Pipeline. Dat is ook een langgekoesterde wens: internationaal opereren. En dat lukt ons ook al met het Reporting-product.”
Wentinks personeelsbestand is minder internationaal; medewerkers komen vooral uit het Noorden. “Maar met het huidige thuiswerken heb ik goede hoop ook eens iemand uit Arnhem of zo aan te trekken, want de arbeidsmarkt in het Noorden is krap. Afstanden vormen geen bezwaar meer. Dat geldt ook voor onze klanten; velen bevinden zich in de Randstad. Weet je dat het twee jaar terug nog ondenkbaar was dat je met corporate klanten online besprekingen voerde?”
Over de Groninger Ondernemingsprijs
Sinds 1998 wordt de Groninger Ondernemingsprijs uitgereikt aan een toonaangevende onderneming in stad en ommeland. Doel van de stichting Groninger Ondernemingsprijs is het stimuleren van de Groninger economie, door het zichtbaar maken van excellente ondernemingen en het bieden van een interessant netwerk.
De komende Groninger Ondernemingsprijs wordt uitgereikt op 18 november. Onlangs werden uit tientallen inzendingen tien genomineerden bekend gemaakt. Op donderdag 30 september kiest de jury uiteindelijk de drie finalisten. Die strijden op 18 november om de felbegeerde prijs.
De tien genomineerden zijn VOF De Vesting (De Basiliek) uit Appingedam, De Verbinding in Groningen, Detasafe BV uit Appingedam, iWink uit Groningen, LCW uit Groningen, Lift-Tex Industrie BV uit Tolbert, Maripaan Groep BV uit Groningen, Next Generation Shipyards uit Lauwersoog, Oosterpoort Opleidingen BV uit Groningen en Simian BV uit Westerbroek.