Navigatie overslaan

Je huis aan­stu­ren met je brein: het kan in Groningen

Eén van de meest opvallende bedrijven in de MKB Innovatie Top 100 van dit jaar is toch wel het Groningse Negotica. Het bedrijf, gespecialiseerd in ‘Smart Building Control’ was in de door innovatieplatform Syntens, Octrooicentrum Nederland, Mercedes Benz en NRC Handelsblad opgestelde lijst terug te vinden op plaats 46 met het project Carebro. Dit is een systeem waarmee mensen met een lichamelijke beperking alledaagse apparatuur in huis kunnen bedienen met hun brein.

Dat klinkt als sciencefiction, maar Negotica heeft al bewezen dat het openen van deuren, het aan en uit doen van het licht en de bediening van de gordijnen door middel van hersengolven geen fictie meer is. Bij Carebro wordt door middel van een zogenoemde Brain Computer Interface het brein van de gebruiker gelinkt aan een Open Domotica Systeem, zodat mensen met een lichamelijke beperking bij hun dagelijkse bezigheden zo min mogelijk worden gehinderd door die beperking. Het uiteindelijke doel van het Carebro-project is een eenvoudig en betaalbaar systeem voor aansturing van de omgeving.

Om dit te realiseren werkt Negotica samen met een aantal partners die eveneens in Noord-Nederland gevestigd zijn: Neurobics, Huitsing Domotic en Huitsing Embedded Systems. Ondersteunende partners zijn verder de Rijksuniversiteit Groningen (RuG), zorginstellingen De Noorderbrug en Zorgbelang Groningen en de bedrijven Ford Boerhof, SignMedia, Univé, Conjunct Marketing en Fotostudio Lediy.

De resultaten van het onderzoek worden als eerste toegepast in het in Groningen gevestigde ‘Pand van de Toekomst’, een live ontwikkelomgeving voor toepassingen op het gebied van gebouwautomatisering.

www.negotica.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring