Navigatie overslaan

Jet-Stream maakt van Gro­nin­gen Neder­land­se Sil­li­con Valley

Groningen heeft een aantal ICT-bedrijven die uitstekend meedraaien in de Nederlandse eredivisie. Maar er is nu ook een bedrijf dat er in is geslaagd om zich vanuit Groningen bij de wereldtop te voegen. Het betreft Jet-Stream, een bedrijf gespecialiseerd in internetverbindingen om hoogwaardige videoregistraties uit te zenden. Daarmee concurreert het bedrijf succesvol met wereldspelers als Cisco en Alcatel.

Jet-Stream ontwikkelt zogeheten 'Content Delivery Network' (CDN) technologie. Dankzij deze software kunnen telecombedrijven, uitgeverijen en omroepen televisie en video op grote schaal via Internet distribueren. Omdat video consumptie op internet snel groeit, is er grote behoefte aan deze slimme technologie: anders loopt het Internet vol en krijg je filevorming.

Je zou het misschien niet verwachten maar Groningen is de bakermat van internetvideo. Jet-Stream is echter een pionier op dit gebied: al in 1994 werd door de oprichter de eerste live internet uitzending verzorgd, vanuit Poppodium Simplon.

‘Binnen drie jaar bestaat negentig procent van al het verkeer op internet uit video’, zegt Stef van der Ziel, oprichter van Jet-Stream, ‘dat gaat dan niet meer om grappige filmpjes op YouTube of de lage kwaliteit van Uitzending Gemist, maar om premium content zoals dat heet: HD films, series en televisie met een kwaliteit die vergelijkbaar is met digitale televisie, maar dan met de keuze van tienduizenden kanalen en honderdduizenden films.’

Het internet was nooit gebouwd om honderdduizenden mensen te kunnen laten kijken. Veel internetproviders hebben door de jaarlijkse verdubbeling van video-verkeer grote problemen met filevorming op hun netwerken. Met CDN techniek kunnen ze digitale logistiek aan hun netwerk toevoegen waardoor ze niet alleen het aantal kijkers kunnen vergroten, maar ook de kwaliteit en de beleving van de video's. Daarnaast worden de kosten lager.

Het succes van Jet-Stream komt door meerdere factoren volgens van der Ziel. ‘Ervaring en slimme techniek: ook al zijn we veel kleiner dan Cisco of Alcatel, wij hebben in de afgelopen negen jaar meer dan dertig projecten gerealiseerd, terwijl zij nog aan het ploeteren zijn. Hun techniek is zwaar gebaseerd op dure en moeilijke hardware, terwijl onze software-oplossing veel gebruiksvriendelijker, flexibeler en slimmer is.’

Eén van de andere succesfactoren is Jet-Stream's eigen video streaming hosting dienst StreamZilla. Deze heeft meer dan 600 Europese klanten en wordt gezien als toonaangevend voor de rest van de markt. StreamZilla heeft meerdere prijzen gewonnen, waaronder 'beste CDN' en werd dit jaar wederom gekozen als finalist in de top drie van beste bedrijven in de sector. ‘Dankzij deze dienst weten wij als geen ander waar omroepen en sportclubs behoefte aan hebben. Onze operationele ervaring betekent dat we klanten niet alleen kunnen helpen met techniek maar ook met hun prijsbeleid, beheer, klantenondersteuning en strategie.’

Jet-Stream werd deze maand door experts en vakpers geroemd als een van de meest invloedrijke bedrijven in de wereldwijde internet video sector en wordt daarmee in één adem genoemd met Apple, Microsoft, YouTube en Adobe.

Mede door Jet-Stream's ervaring en kennis werd de techniek van het bedrijf uitgekozen door Ericsson als het hart van een nieuw wereldwijd product dat IPTV en Internet combineert. Door deze samenwerking verwacht Jet-Stream al op korte termijn nog grotere projecten te kunnen gaan verzorgen.

Jet-Stream werd vorige week gevraagd om voorzitter en 'intelligence provider' te zijn van het toonaangevende wereldwijde congres dat het videodistributie-thema voor de telecomindustrie behandelt. Tijdens dit congres lanceerde Jet-Stream een nieuwe website op: www.jet-stream.com

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring