Jonge Groningse ondernemer ontwikkelt innovatieve landbouwdrone
Een drone is een onbemand luchtvaartuig dat meestal met een afstandsbediening wordt bestuurd. Voor de landbouw zijn er al wel meer drones ontwikkeld. De drone van Stollenga vliegt echter aanzienlijk efficiënter over percelen, omdat deze de vorm heeft van een klein vliegtuigje.
Druk bezet
Stollenga, woonachtig op de ouderlijke boerderij in Eppenhuizen, is een druk bezet man. Naast Drones is hij ook betrokken bij een initiatief om glasvezel uit te rollen in Noord-Groningen en werkt hij mee aan een proef van de Economic Board Groningen voor de invoering van de volgende, supersnelle generatie internet: 5G. Daarnaast studeert hij ook nog Werktuigbouwkunde bij de Hanzehogeschool Groningen. Daar ontving hij voor zijn drone de publieksprijs van de ‘Annar Award’, een speciale prijs voor ondernemende studenten.
‘Ja: de zaken gaan best goed. Zó goed zelfs dat ik betwijfel of ik volgend jaar nog wel tijd overhoud voor mijn studie’, zegt Wilco Stollenga op de website van Eemsdelta/EZ.
Agrifly
Wilco heeft voor de zakelijke activiteiten met de drone een bedrijf opgericht: 'Agrifly', samen met zakelijk partner Peter Hooghuis uit Uithuizermeeden. Deze laatste is ICT-specialist, terwijl Wilco de benodigde kennis meebrengt van de landbouw. Beiden hebben een passie voor ondernemen. Met Agrifly hebben ze een voor Nederland totaal nieuwe markt betreden.
‘Ik had al een tijd een eigen bedrijf. Ik maakte filmpjes voor andere bedrijven en particulieren met mijn drone. Maar op een dag las ik op internet dat je er nog veel meer mee kunt doen, met name voor de landbouw. En daar heb ik mij vervolgens in verdiept’.
Efficiënter vliegen
Hij heeft nu een lichtgewicht vliegtuig ontwikkeld. Ook al ziet het er uit als een vliegtuigje: het is en blijft een drone, want hij kan automatisch vliegen, legt Wilco uit. Dat wil zeggen dat hij op afstand bestuurbaar is en in rechte lijnen kan vliegen. Voordeel van het lichte vliegtuigmodel is dat deze veel efficiënter kan vliegen. ‘Met ons model kun je in een vlucht over 62 hectare vliegen. Met een drone met vier propellers kan dat niet, die moet eerder landen’, aldus Wilco.
Gezondheid planten meten
In de drone hebben Wilco en Peter een zogenaamde biomassa-camera gemonteerd. Deze camera legt de reflectie van het gewas vast. ‘Op basis van deze reflectie kun je de hoeveelheid biomassa vaststellen, en zo de gezondheid van een plant meten! Per perceel brengen wij de verdeling van gezonde en minder gezonde planten in kaart. Aan de hand daarvan kan een landbouwer actie ondernemen.'
Meer of minder bemesten
'Actie wil niet altijd zeggen dat je ergens extra moet bemesten. Het kan zelfs zo zijn dat blijkt dat je ergens teveel hebt bemest. Met behulp van de resultaten kan een landbouwer zijn perceel in ieder geval veel preciezer bemesten. En dat scheelt in de opbrengst en dus in de portemonnee, want op sommige delen van een perceel kan de opbrengst wel veertig procent lager zijn dan op andere plekken. Elk gebiedje van een stuk landbouwgrond heeft z’n eigen aanpak nodig.'
En in dat laatste zit ook een van de grootste meerwaarden van Agrifly. 'Wij zijn natuurlijk niet het enige bedrijf met Drones. Wij willen ons als bedrijf onderscheiden doordat we niet alleen een kaart leveren, maar ook écht advies: over hoe je de kaart in de trekker stopt en vervolgens je land perfect bemest'.
Dat ondernemen, naast het hebben van een goede strategie, soms ook een kwestie van lange adem is, is hen niet onbekend. ‘We betreden wel een totaal nieuwe markt. Het is in dit stadium best lastig om boeren duidelijk te maken wat het oplevert’. Toch moet dat wel te doen zijn, want hij schat dat de opbrengst van de maatregelen snel tien procent is. Dat loopt voor een bedrijf van zestig hectare snel op tot vijftigduizend euro.
Sneller internet
Naast Agrifly houdt Wilco zich ook bezig met de uitrol van sneller internet in het buitengebied. ‘Het internet is bij ons belachelijk traag. En dat zet echt een rem op ondernemersactiviteiten hier. Daarom ben ik ook heel blij met het initiatief van de Stichting Glasvezel Eemsmond en gesprekken daarover met de gemeente Eemsmond en Eemsdelta\EZ. Dat zou er toe kunnen leiden dat we hier allemaal over twee jaar snel internet hebben in de buitengebieden.'
Ook is Wilco door de Economic Board gevraagd om mee te werken aan een proef met 5G. ‘Ook daar ben ik ontzettend blij mee. Want met onze drone kunnen we dan nog efficiënter werken. Alle informatie kan dan razendsnel worden verwerkt. Vrijwel meteen kun je op je telefoon het resultaat op de kaart bekijken. Jammer genoeg duurt dat nog tot 2020. Maar we zijn er in elk geval wel bij betrokken, en de techniek wordt straks uitgetest op onze drone!’
Al met al is Wilco opgetogen dat hij een bijdrage kan leveren aan de initiatieven om beter internet te realiseren. ‘Super leuk dat ik iets terug kan doen, en mijn bijdrage kan leveren aan het realiseren van een faciliteit die ervoor kan zorgen dat ondernemers hier niet weg trekken!’, aldus de jonge ondernemer.