Navigatie overslaan

Kabel­baan naar Gro­nings stads­cen­trum begint seri­eu­ze ver­voersop­tie te worden

‘Een Fly-over, oftewel kabelbaan, in de stad Groningen is technisch haalbaar.’ Dat is de conclusie van een onlangs in Groningen gepresenteerd onderzoek naar technische haalbaarheid van de Fly-over in Groningen. Het onderzoek werd gepresenteerd aan alle fractievoorzitters uit de gemeenteraad van Groningen. Dat gebeurde op de hoogste verdieping van het pand van ‘Springs’ aan de Grote Markt. Het betrof een onderzoek dat werd uitgevoerd door het bedrijf CUP dat ervaring heeft met de realisatie van kabelbanen.

Volgens het rapport worden er tegenwoordig al zoveel kabelbanen voor openbaar vervoer gemaakt dat ze prefab aangeleverd kunnen worden en daardoor snel te realiseren zijn. In Groningen zouden de baan – technisch gezien – al in 2015 gerealiseerd kunnen zijn. Het onderzoek naar de technische haalbaarheid werd door Bert-Jan Hakvoort, voorzitter van de Groningen City Club en van de Stichting Fly Over Groningen, aangeboden aan alle fractievoorzitters.

‘Dit is een hele belangrijke dag en een belangrijke stap in het proces naar de kabelbaan’, aldus Hakvoort. Hij benadrukte dat het gaat om een initiatief gesteund door een hele groep bedrijven en instellingen. ‘Het systeem heeft veel voordelen. Het is snel, goedkoop en duurzaam’, aldus een enthousiaste Hakvoort.

Nu blijkt dat het technisch allemaal mogelijk is, zal eerst uitgezocht moeten worden of het financieel haalbaar is, met zo min mogelijk steun van de overheid. Daarvoor komt er nu een haalbaarheidsstudie die in maart 2013 klaar moet zijn

Er is de afgelopen jaren een snel groeiend aantal steden in de wereld dat de kabelbaan gaat inzetten in het openbaar vervoer, zoals Koblenz, Caracas, Londen en Rio de Janeiro. Met de fly-over die Groningen wenst is daardoor al veel ervaring opgedaan, en technisch moet het dus geen enkel probleem zijn om re realiseren.’

Er is ook een oplossing voor een van de grootste struikelblokken bij een kabelbaan: de privacy van bewoners van huizen waar de kabelbaan langs komt. Volgens onderzoeker Steven Dale van het bureau CUP uit Canada kan het probleem van de privacy worden opgelost met behulp van ‘smart glass’. Dat is glas waar je normaal doorheen kunt kijken, behalve wanneer je voor woningen of kantoren langs gaat. Dan zorgt een elektrisch signaal ervoor dat passagiers van de kabelbaan niet door de ruiten kunnen kijken en hoeven bewoners van die panden zich niet beloerd te voelen. Het systeem van ‘smart glass’ wordt inmiddels al gebruikt bij de kabelbaan in Tokio.

De Groningse politiek staat in meerderheid niet afwijzend tegenover de plannen voor een kabelbaan en is ook wat minder sceptisch dan vroeger. Maar wel willen politieke partijen een cijfermatige onderbouwing nu uit een onderzoek is gebleken dat een kabelbaan technisch vrij eenvoudig is te realiseren in Groningen, van de Euroborg naar de Grote Markt.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring