Navigatie overslaan

Kabi­net wil Gas­unie aan­wij­zen om water­stof­net­werk op Noord­zee te ontwikkelen

Minister Rob Jetten (Economische Zaken en Klimaat) wil de Gasunie aanwijzen om een waterstofnetwerk te ontwikkelen op de Noordzee. Dat liet hij vrijdag aan de Tweede Kamer weten.

Nederland ligt op een unieke plek om windenergie op zee grootschalig en efficiënt te realiseren. Bij de verdere doorgroei van windenergie op zee na 2030 verwacht het kabinet dat naast elektriciteit ook waterstof op de Noordzee geproduceerd zal worden. Die waterstof moet via een waterstofnetwerk vanaf de Noordzee aan land worden gebracht.

Het waterstofnetwerk gaat helpen om de enorme potentie van energieproductie op de Noordzee te kunnen gebruiken. Dat is nodig om onze samenleving te verduurzamen en en maakt Nederland en Europa bovendien minder afhankelijk van energie uit andere landen.

Bestaande gasinfrastructuur herbruiken

Han Fennema, bestuursvoorzitter en CEO Gasunie: “Wij zijn blij dat het kabinet met dit voornemen de rol van waterstof op zee voor het toekomstige energiesysteem onderstreept. Gasunie staat klaar om aan de slag te gaan om een waterstofnetwerk op de Noordzee te ontwikkelen.” Fennema benadrukt dat Gasunie daarbij zal kijken op welke manier de bestaande gasinfrastructuur in de Noordzee hergebruikt kan worden.

Bij waterstof op zee wordt van de geproduceerde windenergie meteen waterstof gemaakt die via buisleidingen naar wal gaat. Zo’n buisleiding kan veel energie transporteren waardoor je met één leiding energie van verschillende plekken op zee kunt verzamelen en naar land kunt brengen.

Duurzaam opgewekte waterstof speelt een belangrijke rol in de energietransitie. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de verduurzaming van industrie en zwaar transport, maar ook als grondstof in de chemie. Bovendien maakt de waterstofinfrastructuur verbindingen met het buitenland mogelijk en zorgt het met de grootschalige opslagmogelijkheden voor extra flexibiliteit in onze groene energievoorziening.

De Noordzee is voor die waterstofontwikkeling erg belangrijk, ook internationaal. Afgelopen zomer ondertekende Nederland met Denemarken, Duitsland en België de Esbjerg-verklaring waarin zij afspraken de Noordzee als ‘groene energiecentrale’ te ontwikkelen. In 2030 willen ze 65 gigawatt wind op zee produceren, waarvan 20 gigawatt bestemd is voor het maken van groene waterstof.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring