Navigatie overslaan

Kari­ka­tu­ren en bij­ten­de sati­re op Rus­si­sche lei­ders in Strip­mu­se­um Groningen

Een bittere karikatuur van president Poetin en andere bijtende Russische satire valt momenteel te bewonderen tijdens een bijzondere tentoonstelling in het Nederlands Stripmuseum in Groningen. Het betreft de tentoonstelling “Daar komen de Russen!”, een unieke verzameling hedendaagse cartoons uit Rusland, te zien is tot en met 31 augustus 2013.

De tentoonstelling “Daar komen de Russen!” (Da Njet Navernoe, Ja Nee Misschien) geeft op een bijtende, cynische of humoristische wijze kritiek op politieke en maatschappelijke issues in Rusland middels cartoons. De Russische Cartoonkunst heeft een bijzondere geschiedenis vanwege lange periodes van hele en halve censuur. Ook in de actuele situatie, onder Poetin, staat de vrijheid van meningsuiting onder druk. Het Nederlands Stripmuseum laat door een grote hoeveelheid uniek werk zien hoe cartoonisten hiermee omgaan en richt zich daarbij vooral op de laatste decennia.

Samenstellers Marianne van Voorn, illustrator en docent media op de Kunstacademie Groningen en Polina Smid-Zayats, Russin van origine, hebben hun krachten en contacten aangeboord om de mooiste cartoons afkomstig van Russische tekenaars te verzamelen.

Ondanks problemen waarmee de exposerende cartoonisten geconfronteerd werden, heeft het nooit invloed gehad op de kwaliteit van hun werk; die is onveranderd hoog. Een aantal van de exposanten heeft internationale faam verworven en in verschillende landen over de hele wereld prijzen ontvangen voor hun werk.

Tot nu toe was dit aan de Nederlandse aandacht ontsnapt. Een goede reden voor Het Nederlands Stripmuseum om de meest vooraanstaande vertegenwoordigers van de Russische Cartoonkunst te exposeren.

www.stripmuseum.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring