Navigatie overslaan

Keim­pe Poste­ma van t Feith­huis: Steun is hart­ver­war­mend en nog steeds nodig!”

Sinds restaurant ‘t Feithhuis maandag bekend maakte van de nood een deugd te maken, en dagelijks vanuit de keuken van het restaurant verse maaltijden te bereiden voor klanten van de Voedselbank, stroomt het geld binnen: particulieren en bedrijven doneerden gezamenlijk al ruim 7000 euro, en volgens restauranteigenaar Keimpe Postema doet ook de gemeente Groningen 10.000 euro in het zakje. “Hartverwarmend”, zegt Postema. Hij benadrukt dat het geld naar de Voedselbank gaat en van daaruit wordt gebruikt voor de aanschaf voor ingrediënten voor de maaltijden.

Toen maandagmiddag bekend werd dat cafés en restaurants voorlopig de deuren gesloten moeten houden, ontstond binnen het team van ’t Feithhuis al gauw het idee om ‘iets te gaan doen’. Dat ‘iets’ werd het bereiden van maaltijden voor de Voedselbank. “We hebben tenslotte de faciliteiten, de apparatuur, het personeel, én een lege keuken. In een periode als deze moet je doen wat je kunt doen”, verwoordt Postema.

Met de actie snijdt het mes aan twee kanten, zegt de restauranteigenaar. Aan de ene kant krijgen de gezinnen die voor hulp aan moeten kloppen bij de Voedselbank dagelijks een verse maaltijd, maar aan de andere kant plukken ook lokale toeleveranciers, zoals bijvoorbeeld de slager, hun vruchten van de actie. “We werken in eerste instantie zoveel mogelijk met de producten die we zelf nog hebben liggen, of die we van andere restaurants krijgen, maar we zullen ook producten en ingrediënten moeten inkopen”, zegt Postema.

Dinsdag wordt er voor het eerst voor de Voedselbank gekookt: Chili Con Carne staat er op het menu. De bedoeling is om de eerste dagen 400 tot 600 maaltijden per dag te bereiden, en de komende dagen 800 tot 1200.

Postema schat dat daarvoor zo’n 7000 tot 8000 euro per week nodig is. “Met de huidige donaties is er een begin, maar daarmee zijn we er nog niet. We willen proberen deze actie vol te houden tot het moment dat we weer open mogen.”

Kortom, er is nog steeds geld nodig. En niet alleen geld, ook producten en ingrediënten zijn welkom. “Laten we vooral met z’n allen de schouders eronder zetten”, besluit Postema. “En de bedrijven die het druk hebben, moeten vooral zo hard als ze kunnen blijven draaien. En ligt je bedrijf stil? Kijk dan wat je kunt bijdragen, en waar wellicht hulp nodig is. Zo komen we er samen wel doorheen.”

Met die gedachte in het achterhoofd hebben ook de Groningse bedrijfsverenigingen Zuidoost en West hebben zich achter het initiatief geschaard. “Wij willen ondernemingen steunen om beweging in de keten te maken en mensen aan het werk te houden” aldus Klaas Holtman, voorzitter van bedrijfsvereniging West.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring