Navigatie overslaan

Ken­nis­cen­trum Buil­dInG’ moet inno­va­tie­kracht Gro­ning­se bouw­sec­tor versterken

Groningen krijgt een testcentrum voor aardbevingsbestendig bouwen. ‘BuildInG’, zo luidt de naam van deze nieuwe voorziening, waar technologie kan worden getest om gebouwen aardbevingsbestendig te maken. Het nieuwe centrum is een initiatief van de Economic Board Groningen. Ook de Hanzehogeschool is inmiddels bij BuildInG betrokken, terwijl TNO en Bouwend Nederland mede-initiatiefnemers zijn. BuildInG is vooral bedoeld als testcentrum voor het mkb.

'BuildInG' is een afkorting voor ‘Build In Groningen’. Het nieuw te bouwen innovatiecentrum moet er voor gaan zorgen dat er in Noord-Nederland innovatieve en goedkope oplossingen worden bedacht voor een veilige en comfortabele woonomgeving.

BuildInG richt zich in het begin vooral op het thema aardbevingsbestendig bouwen. Vervolgens kan er met de opgebouwde kennis gekeken worden wat de ontwikkelingsmogelijkheden zijn op gebieden als energiezuinige bouw, levensloopbestendig wonen en domotica.

Het is ook de bedoeling dat het innovatiecentrum een ontmoetingsplaats wordt voor bedrijven, studenten (wo, hbo en mbo), docenten, onderzoekers en bewoners. Deze groepen kunnen er kennis delen en uitwisselen; daarnaast is er ruimte voor bijscholing, symposia, cursussen en workshops. Ook kunnen bouwinnovaties getest worden en is BuildInG een incubator die start-ups helpt om succesvolle ondernemingen te worden.

‘Dat kenniscentrum kun je ook gebruiken om met bedrijven in contact te komen', aldus Marco Smit, voorzitter van de Economic Board Groningen. 'Zo kunnen we bijvoorbeeld bedrijven die bijzondere kozijnen willen leveren aan duurzame huizen in Groningen, vragen of ze die hier ook willen produceren, zodat de provincie ook profiteert van nieuwe bedrijvigheid en werkgelegenheid.’ Uiteindelijk moet Groningen zo dé regio zijn waar alle expertise op het gebied van aardbevingsbestendig bouwen bij elkaar komt en waar nieuwe bouwmaterialen worden gemaakt.

Het gebouw voor BuildInG komt naast het gebouw van EnTranCe (het Energy Transition Centre) op de ZernikeCampus Groningen te staan, zodat beide centra nauw samen kunnen werken. Een gedeelte van de kosten worden gedragen door de Hanzehogeschool zelf, daarnaast wordt een bijdrage gevraagd aan de Mationaal Coördinator Groningen om de basisfaciliteiten (gebouw en testomgeving) te financieren. Ook worden partners gezocht binnen het Noord-Nederlandse bedrijfsleven.

www.economicboardgroningen.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring