Navigatie overslaan

Kli­maat­adap­ta­tie op bedrij­ven­ter­rei­nen: Gro­ning­se Euvel­gun­ne lan­de­lijk voorbeeld

Het bedrijventerrein Euvelgunne in Groningen kan landelijk als voorbeeld dienen voor het klimaatbestendig maken van bedrijventerreinen. Ondernemers, bedrijven, gemeente en waterschap trekken er samen op om het bedrijventerrein klimaatbestendig te maken. Het project is nog niet afgesloten, maar de ervaringen die er zijn opgedaan kunnen nu al als voorbeeld dienen voor andere bedrijventerreinen in Groningen en elders in het land.

Dat betoogde woensdag Anne Helbig, namens de gemeente Groningen één van de initiatiefnemers van het project ‘Klimaatadaptatie Euvelgunne’. Dat is een project dat in 2018 van start ging met als doel het bedrijventerrein zo in te richten dat negatieve gevolgen van de klimaatverandering kunnen worden opgevangen. De maatregelen moeten leiden tot het verminderen van de hoeveelheid regenwater naar de riolering, verkoeling van het buitenklimaat en verbetering van de biodiversiteit.

Paradepaardje

Volgens Irma Noorbergen, manager bedrijvenpark bij ZO, is het project om Euvelgunne klimaatbestendig te maken inmiddels “een paradepaardje”, omdat er op zo’n vruchtbare wijze wordt samengewerkt om het bedrijvenpark klimaatbestendig te maken dat het een voorbeeldproject is voor andere bedrijventerreinen.

Wateroverlast en riolering

Een van de gevolgen van de klimaatverandering is dat er gemiddeld 20 procent meer neerslag valt. Die neerslag valt deels in de winter, maar in de zomer komen er steeds meer hevige stortbuien waardoor de riolering overbelast raakt. Het voornaamste doel van het project klimaatadaptatie Euvelgunne is dan ook het ontlasten van de riolering. Dat willen de initiatiefnemers op zo’n manier doen dat het nog meer positieve effecten heeft. Bijvoorbeeld voor de biodiversiteit, het klimaat (buiten én binnen) en de bedrijfsvoering.

Veel animo bij veel bedrijven

Volgens Helbig bleek er veel draagvlak bij bedrijven om mee te werken aan het project, en nemen veel bedrijven maatregelen die bij hun eigen situatie passen. Dit brede draagvlak is een van de succesfactoren, maar ook de goede samenwerking met Bedrijvenvereniging ZO, een ‘vasthoudende projectleider’, goede communicatie en flexibiliteit behoren tot de succesfactoren..

“Een van de conclusies tot nu toe is dat je als overheid in samenwerking met bedrijven veel kunt doen. In de toekomst verwacht ik meer van dergelijke coproducties", aldus Helbig. Want volgens hem is het voor de overheid zeer interessant om de verduurzaming van bedrijventerreinen aan te pakken samen met bedrijven. “Bedrijventerreinen zijn nu eenmaal maar voor een klein deel openbaar. Daarnaast is het zo dat er veel creativiteit zit bij bedrijven. En de betrokkenheid is ook zeer groot als je het samen aanpakt’.

Voorlopig gaat het project Klimaatadaptatie Euvelgunne nog door. Maar de gemeente gaat ook in overleg met andere bedrijventerreinen in Groningen om ook daar de verduurzaming samen op te pakken, zoals de bedrijventerreinen aan het Hoendiep en Driebond.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring