Navigatie overslaan

Kool­hy­dra­ten: de nieu­we ener­gie­bron voor de Gro­ning­se economie

Koolhydraten zijn een nieuw bron van energie voor de Groninger economie. Niet in letterlijke zin van het woord, maar wel omdat er in Groningen nu een top-instituut is gevestigd waar onderzoek wordt verricht op het gebied van koolhydraten. Onlangs gaf staatssecretaris Henk Bleker het startschot voor een uitbreiding van dit topinstituut op het gebied van onderzoek naar koolhydraten, het Carbohydrate Competence Center (CCC).

Door het organiseren van congressen, internationale summerschools en uitwisselingsprogramma’s wil het CCC een internationaal netwerk binnen de Agro-food sector opzetten met Noord-Nederland als uitvalsbasis. De nieuwe initiatieven binnen CCC zorgen voor nieuwe werkgelegenheid en geven een sociaal-economische impuls aan de Agro-food sector in Nederland.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn groene grondstoffen, net als bijvoorbeeld eiwitten en vetten, en zijn voor de mens vooral belangrijk als voedingsstoffen en energieleverancier. Koolhydraten is de verzamelnaam voor stoffen die opgebouwd zijn uit een, enkele of vele suikermoleculen. In de natuur maken planten koolhydraten uit CO2 en H2O (water, hydro) onder invloed van zonlicht (fotosynthese); het zijn dus hydraten van koolstof (koolhydraten). De vele verschijningsvormen van koolhydraten in de natuur (bijvoorbeeld bietsuiker, melksuiker, zetmeel, cellulose, pektine etc.) zijn terug te voeren op de verschillende suikerbouwstenen waar ze uit zijn opgebouwd.

Het CCC richt zich puur op koolhydraten. Maar liefst 70 procent van al het droge plantenmateriaal bestaat uit koolhydraten. Koolhydraten hebben specifieke eigenschappen en bieden daarmee veel nieuwe toepassingsmogelijkheden, in voeding en gezonde voedingsingrediënten, maar ook in papier, textiel, bouwmaterialen, geneesmiddelen, cosmetica, ‘groene’ kunststoffen en biobrandstoffen.

www.cccresearch.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring