Navigatie overslaan

Kri­ti­sche Chi­ne­se kunst in Gro­nin­ger Museum

Nog tot en met 17 november is in het Groninger Museum de tentoonstelling FUCK OFF 2 te zien. De tentoonstelling, die is samengesteld door onder andere de bekende Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei, toont werk van 37 hedendaagse Chinese kunstenaars en kunstenaarsgroepen. Allen zetten zij in hun werk vraagtekens bij het maatschappelijke, juridische en politieke klimaat in hun land.

FUCK OFF 2 gaat over het China van na de millenniumwisseling, een periode van grote veranderingen. Het accent ligt op de individuele en onafhankelijke manier waarop kunstenaars omgaan met de sociale, culturele en politieke situatie in China en op het individu ten opzichte van de globalisering. De participerende kunstenaars geven kritiek op hun omgeving en trekken hun eigen conclusies via antropologische studies, het gebruik van sociale media en ‘incoöperatief gedrag’.

De tentoonstelling is een vervolg op FUCK OFF, de baanbrekende expositie die in 2000 in Sjanghai werd georganiseerd door Ai Weiwei en kunstcriticus Feng Boyi, die snel aan censuur ten prooi viel omdat de Chinese overheid de inhoud radicaal achtte. Dertien jaar later maken de geringe artistieke vrijheid in China en de repressieve houding van de regering tegenover individuele activiteiten de tentoonstelling FUCK OFF 2 relevanter dan ooit.

www.groningermuseum.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring