Kwaliteitsslag ESD-SIC door innovatieve meetapparatuur
De siliciumcarbide die wordt geproduceerd bij ESD-SIC vindt uiteindelijk zijn weg naar afnemers over de hele wereld. Siliciumcarbide heeft een aantal unieke eigenschappen: het is bestand tegen extreem hoge temperaturen tot 1700 graden, heeft een zeer lange levensduur en een enorme hardheid. Het wordt dan ook gebruikt in allerlei schuur- slijp- snij en polijsttoepassingen: van het meest eenvoudige schuurpapier tot poeders die worden gebruikt bij het zagen van computerchips en zonnecellen. Omdat siliciumcarbide bestand is tegen extreem hoge temperaturen wordt het ook gebruikt in onder andere verbrandingsovens, hoogovens, verbrandingsketels en roetfilters.
ESD-SIC mag dan wel een van de grootste producenten van siliciumcarbide ter wereld zijn, concurrentie is er ook, en dan met name uit lagelonenlanden en landen met geen of nauwelijks aandacht voor milieu- en arbeidsomstandigheden. Om de concurrentie voor te blijven, zet ESD-SIC in op een kwaliteitsslag en een efficiëntere en meer energiezuinige, en daarmee goedkopere, manier van werken, aldus directeur Richard Middel.
Die nieuwe manier van werken is mogelijk dankzij innovatieve meetapparatuur, waaraan de provincie Groningen onlangs 25.000 euro heeft bijgedragen. “Dankzij deze apparatuur kunnen tijdens de productie van siliciumcarbide veel betere en meer nauwkeurige kwaliteitsmetingen worden verricht. We verwachten dat dit leidt tot een betere kwaliteit eindproduct. Daarnaast een meer efficiënte grondstoffeninzet en daardoor tot minder verspilling van grondstoffen”, aldus Middel. Omdat er efficiënter kan worden geproduceerd, zal er tijdens de productie ook minder stroom nodig zijn. Volgens de directeur gaat het om een jaarlijkse besparing die gelijk staat aan het stroomverbruik van 300 tot 900 huishoudens.
Overigens benadrukt Middel dat er bij ESD-SIC – in tegenstelling tot bij de meeste fabrieken in de lagelonenlanden - wél veel aandacht is voor het milieu. “Wij zijn de enige siliciumcarbidefabriek ter wereld die werkt met verschillende milieu installaties, die zorgen voor onder andere een lagere SO2-uitstoot en het hergebruik van stroom in het productieproces.”
De bij ESD-SIC geproduceerde siliciumcarbide – zo’n 50.000 ton per jaar – vindt zowel via de weg als het water zijn weg naar de klanten, overal ter wereld. Het is een van de redenen die Farmsum, onder de rook van de Eemshaven en Delfzijl – een aantrekkelijke vestigingslocatie maken, aldus Middel. “De ontsluiting is hier optimaal, zowel qua wegen als via het water”, zegt hij wijzend op de havens van Delfzijl. Daarbij is er in Noord-Groningen ruimte genoeg en is er voldoende personeel voorhanden. De aanwezigheid van de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen maken dat er in de regio ook voldoende hoogopgeleide medewerkers zijn, voegt de directeur toe.