Navigatie overslaan

KxA Soft­wa­re Inno­va­ti­ons: inno­va­tie­ve Big Data-oplos­sin­gen uit Visvliet

Je zou het niet zo snel verwachten, maar in de voormalige dorpsschool van Visvliet, een Gronings plaatsje van nog geen 350 inwoners, is sinds vorig jaar een high tech IT-bedrijf gevestigd: KxA Software Innovations. Dit bedrijf is gespecialiseerd in ‘Big Data’. Het helpt klanten bij problemen, optimalisaties of innovaties die te maken hebben met gigantische hoeveelheden computerdata.

Wat er precies wordt bedoeld met de term ' Big Data' is vaak afhankelijk van de situatie; soms speelt het volume aan data een rol of de complexiteit of veranderlijkheid. Voor de medewerkers van KxA Software Innovations is Big Data al jaren dagelijks werk. Ze hebben ervaring in tal van specialistische projecten waarin vaak verrassende resultaten zijn geboekt. Niet voor niks werd het in het televisieprogramma ‘De Succesfactor’ van RTL 7 uitgeroepen tot het beste Nederlandse bedrijf in de branch Big Data.

KxA Software Innovations beheert onder andere de ‘historische database’ voor het NDW (Nationale Databank Wegverkeersgegevens). Daarin staan alle meetgegevens uit verkeerslussen, bluetooth-sensoren beheert KxA Software Innovations de “historische database” met meetgegevens uit verkeerslussen, bluetooth-sensoren en camera’s op rijkswegen, provinciale wegen en wegen in stedelijke gebieden. Dagelijks worden hieraan zo'n 500 miljoen nieuwe meetwaarden toegevoegd. KxA maakt het mogelijk om willekeurige dataselecties hieruit razendsnel op te vragen.

Ook hebben de medewerkers van het bedrijf meegewerkt aan LOFAR, het hemel observatiesysteem van het astrologisch onderzoeksinstituut ASTRON in Dwingeloo. Dit systeem wordt gekenmerkt door gigantische hoeveelheden data van ruim 2 PetaByte, oftwel 2.000.000.000.000.000 bytes, die in real time verwerkt worden. De software technologie die daarvoor is ontwikkeld, vormt het hart van de High Performance Data Management software van KxA Software Innovations. Met die software ontwikkelde het bedrijf bijvoorbeeld ook meetsystemen voor passagierstreinen die inzicht geven in het motorgedrag en zodoende kunnen adviseren over het onderhoud ervan.

Het bedrijf, dat voor de verhuizing in het grotere, nabijgelegen Grootegast was gevestigd, voelt zich op zijn plek in Visvliet. De medewerkers kunnen er in alle rust en optimaal geconcentreerd richting op hun bijzonder complexe werkzaamheden.

softwareinnovations.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring