Navigatie overslaan

Lage­re elek­tri­ci­teits­prijs door bouw cen­tra­les Eemshaven

De bouw van nieuwe moderne elektriciteitscentrales in onder meer de Eemshaven leidt tot een relatieve verlaging van de elektriciteitsprijs. De leveringsprijs kan met drie tot vijf procent naar beneden.

Dit zegt directeur Sjoerd Sieburgh Sjoerdsema van RWE Power Benelux. RWE bouwt in de Eemshaven voor twee miljard euro een nieuwe poederkolen gestookte centrale van 1600 megawatt. Ook Nuon bouwt een nieuwe kolencentrale, van 1800 megawatt. Elders in het land bestaan eveneens plannen voor nieuwbouw.

De prijsverlaging wordt veroorzaakt door de grotere efficiency waarmee de nieuwe centrales hun stroom opwekken. Bovendien wordt nu nog overwegend elektriciteit opgewekt met aardgas en dat is een relatief duurdere brandstof dan kolen, die de nieuwe centrales gaan verstoken. Verder is eigen opwekking goedkoper dan import. Nederland importeert nu nog stroom uit Duitsland (bruinkool) en Frankrijk (kern). Dat is straks niet meer nodig.

Volgens Sieburgh is de bouw van de centrales ook van belang voor de energieslurpers in Delfzijl, zoals aluminiumsmelter Aldel. "De industrie heeft behoefte aan eigen voordelige stroom uit de regio. Dat is goed voor de werkgelegenheid," aldus de directeur.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring