LCW: 300 jaar ervaring in transport
Een van de blikvangers aan de A7 ten westen van Stad is het enorme distributiecentrum van LCW. De letters staan voor Logistiek Centrum Westpoort. Het is in 2003 ontstaan uit een fusie van drie rasechte Hoogkerker transportbedrijven die samen goed zijn voor 300 jaar ervaring. “Door onze krachten te bundelden kunnen we een grotere verscheidenheid aan producten vervoeren. Samen staan we sterker”, onderstreept directeur Renze Vonck. LCW is een van de genomineerden voor de Groninger Ondernemingsprijs.
De drie oorspronkelijke bedrijven hadden elk hun eigen specialiteit. Zo lag de focus bij Gorter B.V. op het vervoer van levensmiddelen, bij Liewes B.V. op kwetsbare goederen en bij Vonck B.V. op de bouw en agrarische sector. Vonck: ‘Door de bundeling zijn we breed georiënteerd. Gaat het slecht in de ene sector, dan kunnen we dat opvangen in de andere.’
Distributiefunctie
Het wagenpark van LCW telt 110 vrachtwagens. ‘In Noord-Nederland zijn we een grote speler. Bekijk je het landelijk, dan zitten we in het middensegment. Ons fundament is transport, maar we hebben ook een sterke distributiefunctie. Daarbij richten we ons op de hele Benelux. Verder zijn we gespecialiseerd in opslag. Ons logistiek centrum telt 23.000 vierkante meters. Dat we gevestigd zijn aan de westkant van Groningen is niet alleen historisch bepaald, maar ook strategisch: we liggen vóór het knooppunt Julianaplein. Dat scheelt een hoop verkeershinder en fileleed’, zo zegt hij op de site van de Groninger Ondernemingsprijs.
Opslag
Het begin van de coronatijd pakte voor LCW niet ongunstig uit. Veel bedrijven vreesden tekorten en vergrootten hun voorraden. De opslag gebeurde bij LCW. ‘Ook de persoonlijke beschermingsmiddelen die door de zorg werden gebruikt, werden in Hoogkerk opgeslagen. Sowieso zijn we hier al gespecialiseerd in de opslag van farmaceutische producten’, aldus Vonck.
Waterstof
Uiteraard kijkt LCW naar de toekomst en dan is het nog niet uitgemaakt welke brandstof de diesel kan vervangen. ‘Waterstof zou mooi zijn,’ zegt Vonck, ‘maar dan moet je onderweg ook kunnen tanken en zo ver zijn we nog lang niet. Enige ervaring hebben we met het rijden op gas en wellicht gaan we dat uitbreiden. Wat zonne-energie betreft: het dak van ons distributiecentrum ligt vol panelen zodat het centrum energieneutraal is.’
Nuchterheid
Met 150 man personeel is LCW een behoorlijk grote werkgever in het Noorden. Het management kent het merendeel van die 150 bij naam. ‘We zijn enorm betrokken met onze medewerkers, weten wat hen bezighoud en als ze hulp nodig hebben, dan zijn we er voor ze.’ De kracht van LCW schuilt volgens Vonck in de nuchterheid van het bedrijf: ‘Als we iets niet kunnen, dan zeggen we dat ook eerlijk. We willen doen wat we beloven, afspraak is afspraak. Leverbetrouwbaarheid staat bij ons hoog in het vaandel geschreven. Misschien is dat typisch Gronings, maar het is de basis van onze lange bestaansgeschiedenis. LCW brengt alles wat in Groningen gemaakt wordt het land in en wat we nodig hebben halen we naar Groningen.’
Over de Groninger Ondernemingsprijs
Sinds 1998 wordt de
Groninger Ondernemingsprijs uitgereikt aan een toonaangevende
onderneming in stad en ommeland. Doel van de stichting Groninger
Ondernemingsprijs is het stimuleren van de Groninger economie, door het
zichtbaar maken van excellente ondernemingen en het bieden van een
interessant netwerk.
De komende Groninger Ondernemingsprijs wordt uitgereikt op 18 november. Onlangs werden uit tientallen inzendingen tien genomineerden bekend gemaakt. Op donderdag 30 september kiest de jury uiteindelijk de drie finalisten. Die strijden op 18 november om de felbegeerde prijs.
De tien genomineerden zijn VOF De Vesting (De Basiliek) uit Appingedam, De Verbinding in Groningen, Detasafe BV uit Appingedam, iWink uit Groningen, LCW uit Groningen, Lift-Tex Industrie BV uit Tolbert, Maripaan Groep BV uit Groningen, Next Generation Shipyards uit Lauwersoog, Oosterpoort Opleidingen BV uit Groningen en Simian BV uit Westerbroek.