01/04/2008

Lichttherapie moet traag startende werknemer bijstaan

Werknemers die veel last hebben van het ingaan van de zomertijd, kunnen veel baat hebben bij lichttherapie. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat de zomertijd een langdurig en nadelig effect heeft op de biologische klok. Mensen kampen met vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen en zelfs neerslachtigheid.

Voor deze groep kan lichttherapie uitkomst bieden. Werkgevers zijn zeer geïnteresseerd in de toepassing, zegt Goodlite, een bedrijf dat lichttherapielampen verkoopt . "Ieder bedrijf heeft een aantal mensen in dienst die steevast te kampen hebben met opstartproblemen in de ochtend. Met de omschakeling naar de zomertijd worden deze problemen alleen maar groter. Bij deze groep valt veel voordeel te behalen. Met lichttherapie wordt de biologische klok hersteld. Trage starters ervaren meer energie, zijn alerter en kunnen zich beter concentreren", aldus Van Klaveren van Goodlite. Goodlite ziet dan ook een zeer sterke toename in de vraag vanuit het bedrijfsleven naar hun mobiele lamp, de Litebook Elite.

Ondanks de goede verkopen deelt Van Klaveren de mening van de onderzoekers om het nut van de zomertijd te herevalueren. "De voordelen zijn gering en de gevolgen kunnen gezien het Nederlands-Duitse onderzoek zelfs flink negatief uitpakken."

01/03/2008
Filmpjes van mobieltjes centraal op Gronings festival
01/03/2008
Groningen presenteert nieuwe vorm van gesubsidieerde arbeid: de Seniorenbaan