Navigatie overslaan

Life­Li­nes-onder­zoek ver­wel­komt 40 dui­zend­ste deelnemer

Onlangs heeft zich de 40 duizendste deelnemer aangemeld voor het onderzoek LifeLines. Dit is een groot wetenschappelijk onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) waarbij gedurende minimaal dertig jaar lang de gezondheidsontwikkeling van 165.000 noorderlingen wordt gevolgd.

De deelnemers worden fysiek onderzocht op zaken als bloeddruk, gewicht en hart- en longfunctie. Ook krijgen ze vragen over hun gezondheid, voeding en levensstijl. Op deze manier wil het UMCG, van waaruit LifeLines is opgezet, de ontwikkeling van hun gezondheid volgen. De wetenschappers hopen antwoorden te krijgen op de vraag hoe mensen op een gezonde manier ouder kunnen worden.

De onderzoeksgegevens worden bewaard in een biobank, die uiteindelijk de grootste van Nederland moet worden. Ook verzameld bloed en urine wordt in deze biobank bewaard.

LifeLines, dat eind 2006 van start ging, is onderdeel van het Healthy Ageing-project van UMCG en Rijksuniversiteit Groningen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring