Navigatie overslaan

Life­Li­nes: op een gezon­de manier ouder worden

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is in samenwerking met de Rijksuniversiteit begonnen met een groot wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheid van maar liefst 165.000 personen in Noord- Nederland. Het onderzoek, dat de naam LifeLines heeft gekregen, zal minimaal dertig jaar lang duren en de kennis over en het inzicht in het ontstaan van ziekten vergroten. Daardoor wordt preventie beter en eerder mogelijk.

Het onderzoek zal volgens het UMCG meer duidelijkheid geven over de vraag hoe mensen op een gezonde manier ouder kunnen worden. Chronische ziekten als astma, diabetes of nierziekten ontstaan volgens het ziekenhuis door een ingewikkeld samenspel van factoren. De invloed van de verschillende factoren en de manier waarop ze op elkaar inwerken zijn alleen te begrijpen wanneer een grote groep mensen uit meerdere generaties langdurig wordt gevolgd op tal van levens- en gezondheidsaspecten. 'We weten onvoldoende over het ontstaan en beloop van chronische ziekten. Steeds duidelijker wordt dat er vele factoren in het geding zijn, die op elkaar inwerken. Bij de een leidt dat tot ziekte, bij de ander niet. Sommige mensen krijgen meerdere chronische ziekten tegelijk. Mede door de vergrijzing van de bevolking maar ook door de toenemende welvaart zal het aantal chronische aandoeningen de komende decennia sterk stijgen,' aldus het UMCG.

LifeLines is de eerste studie die zoveel levensaspecten bij het onderzoek betrekt, van erfelijkheid en stijl van leven tot en met psychische en sociale factoren.
www.lifelines.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring