Navigatie overslaan

Lucht­taxi’s van­af Gro­nin­gen Air­port Eel­de: voor een paar tien­tjes naar de Waddeneilanden

Voor een paar tientjes met een elektrische luchttaxi vanaf Groningen Airport Eelde naar een van de noordelijke havens, bestemmingen over de grens of de Waddeneilanden? Het klinkt nu nog als toekomstmuziek, maar de kans is groot dat het over een jaar of tien tot de mogelijkheden behoort, zo blijkt uit onderzoek. ‘’Vanuit de luchthaven zetten we in op een innovatieve en duurzame toekomst. Met de komst van de luchttaxi’s kunnen we een waardevolle bijdrage leveren aan deze ontwikkeling en is Noord-Nederland daarmee nog bereikbaarder en aantrekkelijker voor het bedrijfsleven”, aldus Airport Eelde-directeur Meiltje de Groot.

Uit een onderzoek naar luchttaxi’s – ook wel air taxi’s of eVTOLs – komt naar voren dat elektrische luchttaxi’s een rol gaan spelen in de bereikbaarheid in en van/naar Noord-Nederland.

Milieuvriendelijk

De eVTOL-vluchten stoten geen CO2 en fijnstof uit, hebben lagere kosten en zijn stiller dan huidige helikoptervluchten. Deze verticaal startende elektrische vliegtuigen hebben een capaciteit van 2-7 passagiers, een bereik van initieel maximaal 100 kilometer en een snelheid van ca. 250 – 280 km/uur. Het energieverbruik per stoel is volgens voorlopige berekeningen hetzelfde als één reiziger in een Tesla op de snelweg.

“De meeste mensen kunnen zich wel een voorstelling maken hoe het is om de huidige helikopteroperaties, zoals medische vluchten, te vervangen door deze schonere-, stillere- en goedkopere technologie. Maar de verwachting is dat de kosten op langere termijn dermate dalen, dat ook passagiersvervoer met luchttaxi’s voor de Nederlandse markt reëel wordt”, zo stelt Gerben Broekema, mede-oprichter van PEN EM, dat het onderzoek samen met M3 Consultancy uitvoerde.

Om het netwerk van de luchttaxi’s te vergroten, is het van belang dat er in Nederland meerdere zogenoemde ‘vertiports’ worden ontwikkeld. Groningen Airport Eelde is één van de luchthavens waar dat kan. “Het streven is dat we de luchttaxi’s aansluiten op een netwerk met elektrische verbindingen, waarmee je kan overstappen op Groningen Airport Eelde naar een andere gewenste bestemming’’, aldus de Groot.

Betaalbaar en tijdswinst

Er zijn meerdere routes en bestemmingen mogelijk die voor passagiers interessant kunnen zijn, zoals de Waddeneilanden of plekken vlak over de grens. M3 Consultancy en PEN EM hebben in het onderzoek, dat mede mogelijk is gemaakt door Hive.Mobility, de Provincies Groningen- en Drenthe en Regio Groningen Assen, berekend dat rond 2030 de prijzen op afstanden van 50 tot 100 km concurrerend zijn met reguliere taxi’s op lange afstand. Richting 2035, wordt de prijs per persoon voor een luchttaxi-vlucht van 100-150 km geschat op ca. €60 – 80. Een vlucht van ongeveer veertig kilometer kost je €40 tot 50 euro.

Naast kostenbesparing en reductie in uitstoot, kan een rit met de luchttaxi ook veel tijdswinst opleveren. Een reis van bijvoorbeeld Emmen naar Ameland (110 km directe afstand) kost nu meer dan vier uur wanneer je met het openbaar vervoer reist. Reis je vanuit Emmen met de auto naar Groningen Airport Eelde, waar je vervolgens een luchttaxi naar Ameland pakt, kost de reis slechts anderhalf uur. De kosten per persoon voor deze veel snellere reis komen rond 2030 dan op ca. 20 tot 40 euro extra per reiziger, ten opzichte van het openbaar vervoer.

Ilse Mensink, programmamanager Hive.Mobility: ‘’Noord-Nederland beschikt over een innovatief ecosysteem dat actief is op het gebied van duurzame en slimme mobiliteit. Hierdoor is het mogelijk om dit soort onderzoeken relatief snel uit te voeren en de resultaten ervan om te zetten in concrete initiatieven.”

Luchttaxidienst ELECTRON Aviation

In oktober werd al bekend dat Groningen Airport Eelde de eerste operationele luchthaven voor elektrische luchtvaarttaxi’s van ELECTRON Aviation wordt. De organisatie wil vanaf 2026 starten met de exploitatie van de luchttaxidienst vanaf Groningen Airport Eelde, met het elektrische Electron 5-toestel. Dit zijn horizontaal startende vliegtuigen (eCTOL) met een bereik van 750 km.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring