Navigatie overslaan

M4FOUR levert unie­ke vloe­ren dank­zij inno­va­tie­ve drukmethode

Een volledig gepersonaliseerde vinylvloer, met elk dessin dat je maar wenst; het Groningse M4FOUR is naar eigen zeggen de enige ter wereld die dat mogelijk maakt. Het bedrijf opende dit jaar een splinternieuwe productielocatie in Kolham, even ten oosten van de stad Groningen. Daar nam het een innovatie printstraat voor vloeren in gebruik.

M4FOUR Nederland is al sinds 1995 actief in het op groot formaat printen op verschillende materialen. Samen met vloerenproducent Forbo Flooring Systems werd een manier ontwikkeld om ook op vinylvloeren te printen. Direct ontstond het besef dat deze technische oplossing onbeperkte functionele en creatieve mogelijkheden bood. Zo leent de techniek zich uitstekend voor het produceren van vloeren met een boodschap.

Vestiging in Kolham
Veel had het niet gescheeld of de nieuwe M4FOUR-fabriek had helemaal niet in Noord-Nederland gestaan. Het bedrijf, dat wereldwijd actief is, oriënteerde zich in Turkije, waar het al een kantoor in Istanbul had. Ook Denemarken, Duitsland en België waren in beeld. Met de hoge grondkosten en prijs van werknemers in Nederland lag vestiging hier niet onmiddellijk voor de hand, aldus CEO Rob de Lange.

Het was uiteindelijk de financiële ondersteuning vanuit de fondsen die er voor het Groningse aardbevingsgebied zijn, die de vier oprichters van M4FOUR over de streep trok en deed besluiten voor Kolham te kiezen. Het GROEIfonds en de Noordelijke Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij NOM zijn nu partner in M4FOUR.

Bij de opening van de fabriek door Commissaris van de Koning René Paas uitte De Lange zijn tevredenheid over de gemaakte vestigingskeuze. Hij zei dat M4FOUR zich thuis voelt in het Groningse. Ook weer niet helemaal onlogisch, want het bedrijf waar M4FOUR uit voortkomt was al in het nabijgelegen Hoogezand gevestigd.

Het was niet het enige waar De Lange positief over was, want de verwachtingen die de initiatiefnemers hebben van hun product en de markt ervoor zijn hooggespannen. 'De Europese vloerenmarkt is zo verschrikkelijk groot', zegt De Lange overtuigd. 'Wanneer we één promille ervan in bezit krijgen, dan zullen we al nauwelijks aan de vraag kunnen voldoen. Maar we laten ons hoofd niet op hol brengen door de grote getallen. Eerst maar eens uitleggen wie we zijn en wat we doen.'

Fun & functie
In de printstraat in Kolham kunnen tientallen meters lange banen vinyl geprint worden, die naast elkaar gelegd in ontwerp en kleur precies aansluiten. ‘We zijn begonnen vanuit ‘fun’; nu zetten we ook in op functie’, aldus De Lange. Omdat vinylvloeren goed schoon zijn te houden zijn ze bijvoorbeeld erg geschikt voor ziekenhuizen. De mogelijkheid elke opdruk erop te printen brengt nog meer voordelen met zich mee, zowel praktisch, bijvoorbeeld routeaanduiding of marketingdoeleinden, als esthetisch.

Inmiddels heeft M4FOUR al de nodige bijzondere vloeren geproduceerd. Zo werd voor een verbandwisselkamer van het Brandwondencentrum in het Martiniziekenhuis een vloer als een vissenkom gemaakt en werd een hotel in Praag voorzien van extravagante vloeren waarin de schilderijen aan de wand doorliepen.

http://www.m4four.com/

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring