Navigatie overslaan

Mar­ti­ni Zie­ken­huis draait suc­ces­vol­le pilot met pleis­ter die hart­rit­me­stoor­nis­sen opspoort

Een slimme pleister die het hart in de gaten houdt. Het Martini Ziekenhuis en Philips hebben de succesvolle introductie aangekondigd van een nieuw ontworpen techniek om hartritmestoornissen vroegtijdig op te sporen. Het gaat om de zogenoemde ePatch.

De kleine pleister kan in de toekomst mogelijk de traditionele monitoren, die veel lastiger te dragen zijn, vervangen. Naast dat dit zorgt voor meer comfort bij patiënten, verbetert de ePatch ook de diagnose van hartritmestoornissen.

Volgens het Martini Ziekenhuis zijn de eerste testresultaten veelbelovend: bij meerdere patiënten werden met de ePatch hartritmestoornissen geïdentificeerd die bij het gebruik van traditionele testmethoden niet zouden zijn opgemerkt. 

“Met de ePatch hebben we de mogelijkheid om patiënten langer te volgen en hebben we een grotere kans om een hartritmestoornis te vinden,” zegt Alexandra Bevers, hartfunctielaborant en Holteranalist bij het Martini Ziekenhuis. “Omdat de ePatch één apparaatje is die goed op de borst van de patiënt blijft zitten, vergeleken met een traditionele Holtermonitor met zeven elektroden, levert dit minder ruis op en een meer betrouwbare opname van gegevens. Dat maakt dat Holteranalisten zoals ik, de gegevens sneller kunnen beoordelen en cardiologen de informatie kunnen geven die ze nodig hebben voor de diagnose.”

"De introductie van de ePatch betekent een belangrijke stap in het opsporen en behandelen van hartritmestoornissen," zegt Robert Tieleman, cardioloog in het Martini Ziekenhuis. "Met gebruiksvriendelijke en geavanceerde technologie verbetert de ePatch onze mogelijkheden om hart- en beroertepatiënten te volgen en te ondersteunen. Dit is heel belangrijk voor de behandeling van patiënten, omdat we hiermee uiteindelijk de kwaliteit van leven kunnen verbeteren.”

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring