Navigatie overslaan

Mar­ti­ni Zie­ken­huis en RUG ont­wik­ke­len app voor plan­nen 1,5 meter-zorg

Het Martini Ziekenhuis en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) werken samen aan een speciale app die moet helpen met het plannen van de zorg nu de anderhalve meter afstand moet worden gehouden. De app moet ervoor zorgen dat de beschikbare ruimte optimaal benut wordt, zodat er zoveel mogelijk patiënten tegelijkertijd geholpen kunnen worden.

Door de 1,5 meter-maatregelen zal het aantal patiënten dat tegelijkertijd in een wachtkamer aanwezig kan zijn soms met wel 75 procent verminderd moeten worden. “Om patiënten zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, moeten we een volledig nieuwe manier van plannen voor onze poliklinieken en diagnostiek als röntgen en echo introduceren”, zegt Dr. Justin Drupsteen, Manager Integraal Capaciteitsmanagement in het Martini Ziekenhuis.

De app die wordt ontwikkeld, berekent de patiëntafspraken waarbij ook rekening wordt gehouden met de anderhalve meter afstand. Er is een wiskundig model ontwikkeld dat afsprakenschema’s maakt waarbij zoveel mogelijk patiënten kunnen worden gezien, maar het aantal gelijktijdig wachtende patiënten zo laag mogelijk wordt gehouden, door toepassing van allerlei spreidingsopties.

Behandelkamer als wachtruimte

Zo starten niet alle afspraken tegelijk, verschuiven pauzes van artsen, worden vrije behandelkamers als wachtruimte gebruikt en wordt er ruimte tussen afspraken aangehouden. “Dat is natuurlijk minder efficiënt voor de artsen, maar het is soms noodzakelijk om te kunnen garanderen dat er niet te veel patiënten tegelijk in de wachtkamer komen,” aldus Michiel uit het Broek, onderzoeker bij de vakgroep Operations van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG.

Het idee is om te beginnen met bijvoorbeeld 40 procent van het normale aantal afspraken. Blijkt dat in de praktijk goed te lopen, dan kan daarna het aantal afspraken steeds in stapjes worden verhoogd aan de hand van de afsprakenschema's die de tool daarvoor geeft.

Testen

De eerste versie wordt nu getest bij de poli van de Obstetrie en Gynaecologie. De bedoeling is dat de app zo snel mogelijk ook op de andere afdelingen wordt gebruikt.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring