Navigatie overslaan

Mar­ti­ni Zie­ken­huis ont­wik­kelt ver­stel­baar infuus

Het Martini Ziekenhuis heeft een in hoogte verstelbare infuuspaal ontwikkeld. De nieuwe infuuspaal is arbo-vriendelijk en uniek in Nederland. Verpleegkundigen kunnen dankzij de paal gemakkelijker zware infuuszakken verwisselen zonder een bovenmatige inspanning te hoeven leveren. De eerste nieuwe infuuspaal wordt nu op proef gebruikt in het Martini Ziekenhuis.

De infuusstandaarden van de huidige palen zijn niet in hoogte verstelbaar. Hierdoor verrichten verpleegkundigen vaak zwaar werk boven schouderhoogte. Aangezien de verpleegkundigen per dienst tien tot zestien zakken van elk drie liter spoelvloeistof bij patiënten verwisselen, is de wens voor een in hoogte verstelbare infuuspaal duidelijk aanwezig. Het verwisselen kan namelijk een hele belasting zijn voor de schouders van verpleegkundigen.

De in hoogte verstelbare infuuspaal bleek nog niet te bestaan. Endomed, leverancier van medische producten begreep de wens en bood aan om het product samen met het ziekenhuis te ontwikkelen. Ook bij andere ziekenhuizen bleek er vraag te zijn naar een dergelijke paal. Uiteindelijk is de innovatieve infuuspaal ontwikkeld door de afdeling Urologie van het Martini Ziekenhuis in samenwerking met de interne Arbodienst, de firma Edomed en de afdelingen Urologie van de ziekenhuizen in Drachten, Assen en Meppel.

Door de gasveer in de nieuwe infuuspaal kunnen verpleegkundigen de haken naar beneden trekken, de nieuwe zakken er aan hangen en door middel van een pedaal de paal weer omhoog laten gaan. Daarnaast is de nieuwe paal stabieler en meer berekend op zware gewichten waardoor hij veiliger is als patiënten ermee lopen. Het product is goed reinigbaar en desinfecteerbaar, maar bovenal ergonomisch verantwoord.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring