Navigatie overslaan

Meer inwo­ners Gro­nin­gen in laat­ste tien jaar

Het aantal inwoners in de provincie Groningen is in de afgelopen tien jaar flink toegenomen. In totaal kwamen er 13.997 mensen bij. Het grootste deel van die groei deed zich voor in de stad Groningen. Ook de gemeenten Marum, Slochteren en Hoogezand-Sappemeer zagen hun inwoneraantal stijgen. In Delfzijl was de sterkste daling te zien, ongeveer 2400 mensen vertrokken uit de havenplaats. Dat blijkt uit cijfers van het Dagblad van het Noorden.

Burgemeester Emme Groot van Delfzijl laat in het Dagblad van het Noorden weten dat hij zich niet tegen de hele krimp kan wapenen. Hij zegt dat 50 procent van de mensen vertrekt omdat ze ander werk krijgen. Een kwart gaat weg om sociale omstandigheden, bijvoorbeeld omdat een partner ergens anders heen gaat. Invloed heeft Groot alleen op het kwart dat de gemeente verlaat vanwege de woonomgeving. En daar kan de gemeente wel aan werken, met steun van het rijk die miljoenen uittrekt voor de krimpgemeenten.

Opvallend is dat het deel van de provincie ten westen van de stad Groningen veel groeiende gemeentes zijn, in tegenstelling tot de dalende inwonersaantallen in Noord- en Oost-Groningen. De gemeente Eemsmond, die in het krimpgebied ligt, is daar een positieve uitzondering op. Het inwonersaantal bleef daar nagenoeg gelijk.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring