Navigatie overslaan
01/05/2012

Meer rendement uit biovergisters dankzij Gronings-Friese uitvinding

Het Groningse bedrijf Bioclear heeft samen met het Friese Ekwadraat een biogasinstallatie ontwikkeld die veel rendabeler is dan huidige vergisters. Door het gebruik van enzymen kan de Greenstep, zoals de innovatieve vergister genoemd is, ongeveer twintig procent meer groen gas winnen uit grondstoffen als mest, mais, bietenpuntjes en ander organisch materiaal.

De Greenstep, waar de beide noordelijke bedrijven de afgelopen twee jaar aan hebben gewerkt, is er op gericht dat boeren zelf goedkoop enzymen kunnen maken. Die kunnen de vergisting beter op gang krijgen dan bacteriën, die nu vooral worden gebruikt. Het maken van deze enzymen was voordat de Greenstep werd ontwikkeld erg lastig en daardoor voor veel boeren te duur. Daarnaast zorgt het hogere rendement ervoor dat de aanschafprijs van 100.000 euro veel sneller kan worden terugverdiend.

Om de Greenstep op de markt te brengen, is het bedrijf Greenmove Technologies opgericht. De verwachting is dat al op korte termijn tientallen vergistingsinstallaties in Nederland aan de man zullen worden gebracht en dat er honderden Greensteps hun weg naar het buitenland zullen vinden.

01/04/2012
Nieuwe directeur voor vliegveld Eelde
01/04/2012
Beste supermarkt van Nederland in Appingedam