Navigatie overslaan

Meer­stad krijgt groot­ste land­kunst-pro­ject van Nederland

Het grootste landkunst-project van Nederland verrijst momenteel in Meerstad, het nieuwe stadsdeel van Groningen. Vlak aan het water komt namelijk Park Meerstad, dat zo bijzonder en uniek is, omdat het is ontworpen door kunstenaar Jeroen Doorenweerd. Een tafellaken lag aan de basis van het ontwerp, dat eind 2019 moet zijn gerealiseerd.

Zo’n honderd bewoners én wethouder Van der Schaaf kregen begin oktober alvast een rondleiding door het parkgebied. Dat gebeurde nadat de wethouder het eerste deel van het nieuwe fietspad had neergelegd. Dat fietspad doorkruist straks het park. Tijdens de rondleiding legde kunstenaar Jeroen Doorenweerd uit hoe hij tot het ontwerp van het park is gekomen. Thuis plooide hij een tafellaken tot een ondergrond voor het park. “Het is ongelooflijk gaaf om te zien dat shovels het ontwerp nu op schaal uitvergroten tot een park”, aldus Doorenweerd.

‘Park Meerstad krijgt alles wat je van een park mag verwachten’
Mathijs Dijkstra van MD Landschapsarchitecten trekt samen met de kunstenaar op. Het is zijn taak om het ontwerp te vertalen in een park. “Ondanks het bijzondere ontwerp krijgt dit park alles wat je van een park mag verwachten”, zegt hij. “Je kunt aan het strand van het Woldmeer liggen, voetballen op een speelweide en hardlopen of fietsen door het park.”

De bewoners reageerden zeer positief op het ontwerp en de eerste werkzaamheden in het park. Ook wethouder Van der Schaaf is enthousiast. “Het gaat al ontzettend goed met Meerstad, maar dit park vormt absoluut een meerwaarde voor de bewoners en de inwoners van de stad Groningen, die er ook een nieuwe plek bij krijgen om te ontspannen. Met dit ontwerp kan Park Meerstad zelfs het Noorderplantsoen en het Stadspark de kroon steken.”

Wonen in Meerstad
Meerstad staat voor ‘meer’ in de ruimste zin van het woord. Je hebt er geen last van voorbijrazend verkeer, maar je kunt genieten van riet dat ruist. De bewoners kunnen recreeeren op het Woldmeer en in de wijken is aandacht voor duurzaam bouwen en wonen. Meerstad ligt op de grens van Groningen en heeft knusse rijwoningen, ruim-opgezette eilandvilla’s, duurzame waterwoningen en levensloopbestendige huizen. Uiteindelijk komen er in de wijk 2.500 woningen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring