Mijlpaal in energietransitie: Gasunie gaat landelijk waterstofnetwerk aanleggen
Het kabinet heeft Gasunie groen licht gegeven om het bestaande gasleidingennetwerk in Nederland om te bouwen tot een waterstofnetwerk. “Dit besluit is een mijlpaal in het kader van de energietransitie”, zegt Han Fennema, CEO van Gasunie.
Met het project is een investering van 1,5 miljard euro gemoeid. Het landelijke waterstofnetwerk moet in 2027 klaar zijn en zal dan voor 85 procent uit hergebruikte aardgasleidingen bestaan, aangevuld met nieuwe leidingen. Als er een heel nieuw leidingnetwerk moest worden aangelegd, zou het project vier keer zo duur uitvallen.
Na de zomer de eerste leidingen
Gasunie is al bezig met de voorbereidingen. Na de zomer zal al worden begonnen met de eerste leidingen. Het project start in Groningen en Rotterdam omdat hier al met waterstof wordt geëxperimenteerd.
Eerste land ter wereld met waterstofnetwerk
Nederland wordt wereldwijd het eerste land dat het bestaande aardgasnetwerk geschikt maakt voor waterstof, zegt Fennema. “Met onze kennis en kunde leveren we een bijdrage aan de Europese klimaatdoelstellingen voor 2030 en 2050.”
Het waterstofproject is niet alleen goed nieuws voor het klimaat maar ook voor de Nederlandse economie, stelt Gasunie. “Alle industriële regio’s krijgen snel toegang tot de waterstofinfrastructuur. Dit geeft de Nederlandse economie een belangrijke uitgangspositie”, zegt Fennema. “De aaneengesloten landelijke infrastructuur zal niet alleen onze havens en industriële clusters met elkaar en met waterstofopslaglocaties verbinden, maar ook met onze buurlanden. Daarmee wordt Nederland de toegangspoort naar Europa voor de wereldwijde waterstofmarkt.”