Navigatie overslaan

Mijn­bouw­ac­ti­vi­tei­ten Gro­nin­gen goed voor 7500 banen

Wie aan mijnbouw denkt, denkt wellicht aan Limburg en aan oude tijden met kolenmijnen. Maar mijnbouw omvat niet alleen het winnen van kolen als delfstof, maar ook van stoffen als aardgas en zout. In die zin is mijnbouw in de provincie Groningen een zeer bloeiende industrie, die zorgt voor ruim zevenduizend arbeidsplaatsen. Dat is een van de opmerkelijke feiten die vermeld staan op een nieuwe website van de provincie Groningen volledig gewijd aan de Groninger mijnbouw.

De provincie Groningen heeft onlangs namelijk deze website 'mijnbouwgroningen.nl' gelanceerd. Deze site geeft informatie over mijnbouwactiviteiten in de provincie Groningen, de bedrijven die de activiteiten uitvoeren en de gevolgen hiervan. De site is gemaakt door de provincie Groningen en de mijnbouwbedrijven. De Commissie Bodemdaling door aardgaswinning in Groningen controleert en bewaakt de objectiviteit van de inhoud en zorgt voor het beheer. Het idee voor de site ontstond tijdens de presentatie van het rapport Gebouwschade Loppersum.

Mijnbouwgroningen.nl geeft een duidelijke omschrijving van mijnbouwactiviteiten in de provincie Groningen. Ook kun je in één oogopslag zien welke bedrijven waar actief zijn. Via diverse links is er op andere sites meer achtergrond informatie te vinden. Mensen die schade denken te hebben als gevolg van mijnbouwactiviteiten, kunnen op de site makkelijk vinden waar en bij wie ze dit kunnen melden. Op plekken waar meerdere mijnbouwmaatschappijen actief zijn, is één van de bedrijven het loket voor schademeldingen in dat gebied.

De Groningse bodem is, zo meldt de website, rijk aan delfstoffen als aardgas en zout. ‘Deze stoffen gebruiken we in ons dagelijks leven, in de industrie en we exporteren ze. Aardgas uit eigen bodem is de belangrijkste energiebron van Nederland. We verwarmen er onze huizen en kantoren mee, we wekken er elektriciteit mee op en we gebruiken het als brandstof en grondstof in de industrie. Zout gebruiken we ook als grondstof, voor bijvoorbeeld de chemische industrie. Daarnaast dient het als basis voor producten als vuurvaste stenen voor het bekleden van cement- en staalovens, boorspoelingproducten voor de olie- en gasindustrie, gladheid- en stofbestrijding op wegen en vlamvertragers’, zo stellen de initiatiefnemers van de site.

Naast delfstoffen levert de winning, verwerking en opslag van (delf)stoffen banen op. Gaswinning en gasopslag vormen met circa 5.400 arbeidsplaatsen een belangrijke banenmotor voor de provincie Groningen. De zoutwinning levert in Groningen direct en indirect ongeveer 2.000 banen op. In de mijnbouwsector wordt de komende jaren honderden miljoenen euro’s geïnvesteerd.

De website is te bezoeken op www.mijnbouwgroningen.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring