Navigatie overslaan

Mil­joe­nen coro­na­test­kits gaan van­uit Gro­nin­gen de hele wereld over

Vanuit een onopvallende productiehal aan Rigaweg in Groningen worden wekelijks meer dan een miljoen testkits verstuurd naar coronabrandhaarden in de hele wereld. De Amerikaanse multinational PerkinElmer opende de productielocatie om te voldoen aan de flink stijgende vraag naar coronatesten.

PerkinElmer is gespecialiseerd in de productie van meetapparatuur voor de medische sector. Ongeveer vijf maanden geleden werd op het hoofdkantoor in Boston besloten om een corona-testkit te ontwikkelen. Die testkit bestaat uit chemische vloeistoffen en hulpmiddelen om de monsters uit de wang en de neusholte te kunnen halen. De testkit is ontwikkeld in Duitsland en toen er een productielocatie werd gezocht, ondernam de Nederlandse tak van het bedrijf snel actie.

Vestigingsdirecteur Perry Luja laat in het Dagblad van het Noorden weten dat ze in Groningen snel een productiehal – voorheen gebruikt door Apotheker Fruithandel - konden huren. Met als voordeel dat de productie van de kits zou gebeuren in een regio met weinig besmettingen en dus ook weinig kans op een sluiting. Bovendien is in Groningen ook veel personeel beschikbaar. Voor het inpakken van de kits zijn veel studenten aangenomen.

Van Brazilië tot Amerika

De productie van de testkits is snel opgeschaald. Wekelijks gaan er vele dozen met testkits de deur uit. Een paar procent van die testkits blijft in Nederland. Het grootste deel wordt verstuurd naar ziekenhuizen en GGD-achtige instellingen in het buitenland. “Van Brazilië tot Amerika”, aldus directeur Luja in het Dagblad van het Noorden.

PerkinElmer heeft volgens eigen zegge een test ontwikkeld die voor meer dan 99 procent nauwkeurig is. Daarmee onderscheidt het zich van andere tests, bijvoorbeeld uit China. Het Zwitserse bedrijf Roche is met een aandeel van 80 procent de grootste speler in de markt voor testkits.

Op zoek naar nieuwe locatie

Inmiddels werken er bij de productielocatie in Groningen zo’n negentig werknemers. De huidige locatie is eigenlijk alweer te klein. Directeur Luja is zelfs op zoek naar een grotere hal. Het liefst in Groningen, maar dat kan ook elders worden als er in Groningen niks wordt gevonden. PerkinElmer verwacht dat de vraag naar testkits alleen maar zal toenemen, omdat overal wordt ingezet op een actief testbeleid. Daarnaast verwacht het RIVM volgens Luja dat er in het griepseizoen vijf keer meer op corona getest gaat worden. De testkits zijn dus nog wel nodig zolang er geen medicijn of vaccinatie tegen corona is.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring