Navigatie overslaan

Mil­joe­nen­sub­si­die voor groot onder­zoek UMCG

Het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) heeft 40 miljoen euro gekregen voor het LifeLines-onderzoek. Voor dit onderzoek wordt komende dertig jaar de ontwikkeling van de gezondheid van 165.000 noorderlingen in de gaten gehouden. Het geld is afkomstig uit het Fonds Economische Structuurversterking, dat bestemd is voor financiering van economische investeringsprojecten.

Met het geld wil het UMCG een biobank opzetten, waarin verzameld bloed en urine worden bewaard. Ook gegevens over de lengte, het gewicht, de bloeddruk en de longfunctie van de deelnemers worden in deze biobank opgeslagen.

Volgens het UMCG is het LifeLines-onderzoek uniek in de wereld omdat er drie generaties gevolgd worden. De werving van deelnemers verloopt vooral via huisartsen in Noord-Nederland. Op dit moment loopt de werving van de eerste groep 45.000 deelnemers, die tussen de 25 en 50 jaar oud zijn. Deze groep wordt verder uitgebreid door ook de partners, ouders en, op een later moment, de kinderen te vragen mee te doen aan het onderzoek. Uiteindelijk wil het UMCG tenminste 165.000 mensen uit drie generaties volgen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring