Navigatie overslaan

Moge­lijk drij­ven­de LNG-ter­mi­nal in Eems­ha­ven voor vloei­baar gas

De Eemshaven in Noord-Groningen krijgt mogelijk een drijvende LNG faciliteit voor de import van miljarden kubieke meter aardgas. Daardoor kan er in Nederland extra LNG worden geïmporteerd en neemt de afhankelijkheid van Russisch- en Gronings gas af.

Het voorstel voor een drijvende LNG-voorziening is onderdeel van een pakket aan maatregelen om de afhankelijkheid van gas uit Rusland zo snel mogelijk af te bouwen en de beschikbaarheid van voldoende gas de komende winter zeker te stellen, zo schrijven minister Jetten (Klimaat en Energie) en staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) aan de Tweede Kamer. De maatregelen zijn gericht op het voorbereiden op komende winter door meer (vloeibaar) gas uit andere landen te importeren en te zorgen dat de gasopslagen voldoende gevuld worden.

Eemshaven of Rotterdam

Daarbij neemt het kabinet maatregelen om op korte termijn de importcapaciteit van vloeibaar gas (LNG) in Nederland te vergroten. Hierdoor wordt het mogelijk om meer gas uit andere landen te importeren. Dit kan door de capaciteit van de bestaande LNG terminal in Rotterdam waar LNG wordt omgevormd naar gasvorming aardgas uit te breiden, waardoor er zo’n 5 tot 8 miljard m3 gas per jaar extra geïmporteerd kan worden.

Een andere mogelijkheid is de inzet van een drijvende LNG faciliteit in de Eemshaven waarmee zo’n 4 miljard m3 gas extra geïmporteerd kan worden. Netwerkbedrijf Gasunie en het ministerie van EZK werken beide opties uit en nemen zo snel mogelijk een beslissing.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring