Navigatie overslaan

Moge­lijk fabriek voor water­stof­vlieg­tui­gen in Eelde

De kans dat Groningen Airport Eelde een fabriek krijgt voor waterstofvliegtuigen is vergroot. Dat is te danken aan het feit dat er eenMemorandum of Understanding’’ is ondertekend door Fokker Next Gen, een voortzetting van de legendarische Nederlandse vliegtuigbouwer Fokker. Dit bedrijf wil in Eelde waterstof vliegtuigen assembleren.


De plannen voor de locatie op Groningen Airport Eelde omvatten niet alleen de eindassemblage van waterstofvliegtuigen, maar ook het testen van nieuwe technologieën. Zo zal er een zogeheten ‘Iron Bird’ worden gebouwd, een testopstelling waarin de verschillende systemen van het vliegtuig worden getest.

Groningen Airport Eelde werkt al jarenlang aan een zo duurzaam mogelijke luchthaven, onder leiding van directeur Meiltje de Groot, daarin gesteund door de provincie Groningen. Dat er nu mogelijk een fabriek komt voor de productie van waterstofvliegtuigen is een enorme opsteker voor Eelde, maar ook voor de Groningse economie, vanwege het zeer innovatieve karakter en de inzet van waterstof, waar Groningen zich in specialiseert.

“Door de assemblage en het testen van deze vliegtuigen in Noord-Nederland te centraliseren, wordt deze regio een belangrijk centrum voor innovatie op het gebied van duurzame luchtvaart”, verwacht Groningen Airport Eelde.

Maar ook Fokker Next Gen ziet grote voordelen voor het ontwikkelen van deze fabriek op ‘Eelde’. Volgens Juriaan Kellermann, CEO van Fokker Next Gen, biedt Groningen Airport Eelde de ideale locatie voor de productie. “We zien hier ruimte voor de bouw van onze assemblagehal, en daarnaast belangrijke voordelen zoals de directe zeeverbinding via Groningen Seaports met onze productiefaciliteit in Letland”.

Ook de verwachte nabijheid van toekomstige waterstofproductiefaciliteiten in de provincies Groningen en Drenthe is een groot pluspunt. “We zijn enthousiast over de steun vanuit de regio en de samenwerking met onderwijsinstellingen om een stabiel ecosysteem voor de luchtvaart op te bouwen,” aldus Kellermann.

Samen met Letland

Als de haalbaarheidsstudie positief uitpakt, zal de fabriek in Eelde parallel gaan lopen aan een soortgelijke productielocatie in Letland, wat Fokker Next Gen de mogelijkheid biedt om op grotere schaal innovatieve vliegtuigen te produceren. Dit project belooft niet alleen voordelen voor de luchtvaartindustrie, maar draagt ook bij aan bredere doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en innovatie.

De komende jaren moet duidelijk worden of Groningen Airport Eelde daadwerkelijk het hart wordt van de Nederlandse waterstofluchtvaart..

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring