Navigatie overslaan

Nati­o­naal Fiets­con­gres naar Gro­nin­gen: Er gaat niets boven de fiets’

De stad en de provincie Groningen zijn op 1 en 2 juni gezamenlijk gastheer van de vijfde editie van het Nationaal Fietscongres 2016. Het thema van de conferentie is dit jaar ‘Er gaat niets boven de fiets’, een speelse verwijzing naar de slogan ‘Er gaat niets boven Groningen’.

Het thema wijst op het toenemende belang van de fiets in zaken als bereikbaarheid, mobiliteit, economie, gezondheid of citymarketing. ‘Dat is mooi, maar het stelt ons voor nieuwe uitdagingen op het gebied van infrastructuur, gedragsbeïnvloeding, regelgeving, variëteit van fietsvoertuigen en meer, veel meer’, aldus de organisatie. Het Nationaal Fietscongres stimuleert kennisuitwisseling, biedt ruimte voor baanbrekende visies en brengt mensen en ideeën bij elkaar.

Volgens de Groningse gedeputeerde Fleur Gräper-Van Koolwijk bieden nieuwe trends op fietsgebied volop kansen. Niet alleen in steden, waar de fiets al een veelgebruikt forensenvervoermiddel is, maar juist ook in buitengebieden: ‘Met de opkomst van de (snelle) e-bike biedt de fiets ook in de regio en op het platteland grote kansen’, zo constateert ze. ‘Onder andere in het voor- en natransport van het openbaar vervoer. Daarom roep ik ook de kleinere gemeenten op naar het Nationaal Fietscongres te komen, het biedt voor ieder wat wils.’

Ook de Groningse wethouder Paul de Rook nodigt iedereen die beroepsmatig ook maar iets met fietsen van doen heeft op om begin juni naar Groningen te komen. 'Om met eigen ogen te zien en te beleven wat het fietsen hier betekent. De theorie van bijvoorbeeld ‘alle fietsers tegelijk groen’ of het creëren van slimme routes is mooi, maar nog beter is om zelf te ervaren hoe dat werkt. En uiteraard hopen wij zelf ook te kunnen leren van de deelnemers van het congres. Bovendien zijn we natuurlijk apetrots op onze stad en die willen we graag aan zoveel mensen laten zien.'

Op woensdag 1 juni vindt het pre-congres plaats. Meer informatie hierover is te vinden op de website van het Nationaal Fietscongres.

Op donderdag 2 juni is het Congres zelf. In meer dan 20 sessies worden de bezoekers door een keur aan keynote-speakers bijgepraat over de laatste onderzoeken, praktijkervaringen en inzichten. Daarnaast is er de gelegenheid tot netwerken met meer dan 300 bestuurders, beleidsmakers en uitvoeringshoofden van gemeenten, provincies, rijk, kennisinstituten, adviesbureaus, toeleveranciers en andere professionals.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring