Navigatie overslaan

Natuur­lij­ke Gro­ning­se spons ademt groe­ne innovatie

Als een reusachtige spons kromt zich een ketting van natuur langs de grenzen van de stad Groningen. De natuurgebieden met een totaal oppervlakte van 7500 hectare zijn ook een klimaatbuffer die wordt ingezet om water vast te houden of op te vangen, hitte te temperen en CO2 te binden. Prachtig natuurlijk, maar met die klimaatbuffer en de omgeving moet meer kunnen. Wat precies zoeken studenten van de Hanzehogeschool momenteel uit.

Een fascinerend landschap is het, ten westen, zuiden en oosten van de stad. Wetlands tot het oog reikt. Een natuurgebied van hoog niveau waarin veel vogelsoorten en de otter zich thuis voelen. Jaren geleden al werd een deel hiervan, De Onlanden, aangewezen als waterberging, als spons die water op kan vangen als het in de stad Groningen te gortig wordt. Met de toenemende kennis over de klimaatverandering kwamen daar meer functies bij. Bijvoorbeeld dat de spons ook water kan vasthouden bij tekorten. Maar ook dat natte natuurgebieden op veengronden veenoxidatie tegengaan wat heel wat uitstoot van CO2 scheelt.

'Het geheel aan natuurgebieden en omliggend landschap is zo’n mooi, groot gebied dat we er nog veel meer moois mee kunnen', vertelt Rieks van der Wal van Staatsbosbeheer op de website Northern Knowledge. 'Waarom kijken we niet of we de kringlooplandbouw kunnen bevorderen, of dat we dit gebied als voorbeeld en springplank voor een groenere stad kunnen gebruiken?'

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring