Navigatie overslaan

New Ener­gy Coa­li­ti­on wil van Zer­ni­ke Park Gro­nin­gen brui­sen­de en inspi­re­ren­de ener­gie­cam­pus maken

Een centrum in Groningen waar het bruíst van de activiteiten op energiegebied. Waar ondernemers elkaar ontmoeten. Waar onderzoekers ondernemers of andere wetenschappers treffen. Waar kleine of grotere bedrijven in de energiesector worden opgericht en groeien. Waar studenten heen en weer lopen, lezingen en debatten worden georganiseerd, en dat zich heeft ontwikkeld tot hét noordelijke centrum voor alles wat met energie te maken heeft. Zó zou een belangrijk deel van het Zernike Park Groningen zich in de ogen van Gertjan Lankhorst in zo’n jaar of vijf moeten ontwikkelen.

Lankhorst was tot eind 2016 CEO van GasTerra. Sinds 1 januari is hij voorzitter van de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) en sinds maart van dit jaar is hij directeur van de New Energy Coalition. Deze coalitie is ontstaan uit een fusie van enkele noordelijke organisaties die actief zijn op energiegebied: Energy Valley, het Energy Delta Institute en de Energy Academy Europe. Deze drie organisaties houden zich bezig met het stimuleren van nieuwe energiebedrijvigheid, het geven van postdocoraal onderwijs en het stimuleren van (top-)onderzoek en -onderwijs op energiegebied.

Gertjan Lankhorst was in de tien jaar dat hij aan het roer stond bij GasTerra al betrokken bij het bevorderen van de transitie naar een duurzamere energiewereld. GasTerra streefde onder zijn leiding naar een energielandschap, waarin gas steeds meer een faciliterende rol vervult om de doelstellingen op het gebied van emissiereductie waar te maken. In zijn nieuwe hoedanigheid als directeur van de New Energy Coalition kan hij al zijn bij GasTerra opgedane kennis en ervaring nu inzetten om de duurzame energie-sector in het Noorden verder te laten ontwikkelen en toonaangevend te laten zijn.

‘De naam ‘New Energy Coalition’ is nu nog niet zo bekend in Nederland, maar we zijn vast van plan om daar verandering in te brengen. Het moet symbool gaan staan voor een stuk Noord-Nederland dat straks hét centrum van nieuwe energieontwikkelingen gaat worden’, vertelt Lankhorst.

We spreken hem in zijn kantoor in het opvallendste energiegebouw van Groningen op het Zernike Park, waar sinds kort zowel het Energy Delta Institute, Energy Valley als de Energy Academy Europe zijn gevestigd. ‘Wij hebben besloten om alle drie instellingen te laten fuseren tot de New Energy Coalition. Er is veel overloop tussen de activiteiten van deze drie instellingen, die allemaal hun sporen op energiegebied hebben verdiend. Bovendien hebben ze soms dezelfde partners, zoals RUG, Hanzehogeschool, NAM of GasTerra. Dan kun je er net zo goed één organisatie van maken’, aldus Lankhorst.

Het is steeds het streven geweest dat de drie organisaties, en zeker Energy Valley, zouden zorgen voor nieuwe bedrijvigheid en werkgelegenheid in het Noorden. Is dat in voldoende mate gelukt, tot nu toe? ‘Zeker! Energy Valley heeft een rol gespeeld in het tot stand komen van heel veel investeringen. Kijk maar eens in de Eemshaven, wat daar allemaal tot stand is gekomen op energiegebied. Maar ook op veel andere plaatsen in het Noorden. En Energy Valley heeft gezorgd voor grote bekendheid van het Noorden als energieregio’, aldus Lankhorst.

Volgens de directeur gaat het beslist de goede kant op met de aan energie gerelateerde bedrijvigheid in het Noorden. Zo heeft Holthausen Groep in Hoogezand een straatveegmachine op waterstof ontwikkeld, verwerkt Resato in Assen groen gas uit Friesland, is Enie.nl uit Groningen voorloper met zonnecollectoren, heeft DNV GL aan het Hoendiep in Groningen bouwplannen voor een nieuw bedrijfspand op het Zernike Park en wil PowerField zich er ook vestigen.

‘En dit is allemaal nog maar het begin: ik denk dat er de komende vijf jaar nog veel meer gaat gebeuren. En dat wij daar als een soort energiecampus een krachtige en stimulerende rol in gaan spelen. Over vijf jaar is dit een bruisende energiecampus!’, aldus Gertjan Lankhorst.

https://newenergycoalition.org/

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring