Navigatie overslaan

Nieuw data­cen­ter zet Gro­nin­gen nog meer op de kaart als Smart Urban Region’

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de gemeente Groningen willen samen in Groningen een Urban Datacenter opzetten. Door de samenwerking met het CBS kunnen data effectiever ingezet worden voor de samenleving, zo meldt de gemeente. ‘De overheid, burgers, bedrijven en instellingen krijgen zo veel meer inzicht in wat er feitelijk in hun stad en in de regio gebeurt.’

De combinatie van technologie en data levert kennis op over maatschappelijke en stedelijke thema’s zoals veiligheid, gezondheid, mobiliteit, duurzaamheid en economische ontwikkeling. Momenteel zijn er al twee Urban Datacentra in Nederland, één in Eindhoven en één in Heerlen.

Groningen is volgens het gemeentebestuur bezig zich te ontwikkelen tot een ‘Smart Urban Region’: een stad die met de regio slim gebruik maakt van de kracht van technologie en data. Het CBS levert kennis over hoe de inzet van nieuwe (big) databronnen samengevoegd kunnen worden met data van de gemeente Groningen en met data die alleen beschikbaar zijn bij het CBS. Door slim om te gaan met informatie en data kunnen betere resultaten bereikt worden, aldus de gemeente. Groningen wil in het nieuwe datacenter nadrukkelijk de samenwerking betrekken met noordelijke instellingen en bedrijven voor stad en regio.

Wethouder Joost van Keulen, Economische Zaken: ‘Ik ben heel enthousiast over deze samenwerking. Prachtig dat het CBS haar kennis en expertise beschikbaar wil stellen in samenwerking met steden en regio’s. De functie van goede, actuele data is essentieel voor de samenleving. We kunnen eigenlijk al niet meer zonder. En de ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel. Het past Groningen om daar in voorop te lopen.’

De komende tijd gaan het CBS en de gemeente de samenwerking verder verkennen en de Groningse thema’s bepalen. Daarbij wordt ook onderzocht hoe de noordelijke kennisinstellingen en het bedrijfsleven hier een rol in kunnen krijgen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring