Navigatie overslaan

Nieuw Gro­nings ken­nis­cen­trum voor het tes­ten van zonnepanelen

Op 17 maart heeft het ZonneEnergieKennisCentrum (ZECK) officieel zijn deuren geopend op de Zernike Campus in Groningen. In dit onafhankelijke kenniscentrum worden zonnepanelen van verschillende leveranciers getest, waardoor de prestaties van de verschillende panelen beter inzichtelijk zijn voor consumenten én de installatiebranche.

Om de zonnepanelen van verschillende leveranciers te testen, voert het ZECK onafhankelijk benchmark-onderzoek uit in het Nederlandse klimaat. Studenten en onderzoekers van de Hanzehogeschool gaan het onderzoek uitvoeren. Op dit moment laten drie verschillende leveranciers de eerste testen uitvoeren op de Zernike Campus. De komende tijd zullen er meer volgen. De resultaten zullen continu online zichtbaar zijn.

Het ZEKC wil zich niet beperken tot de Nederlandse markt. Met de ontwikkeling van een open platform kunnen de in Groningen ontwikkelde testopstellingen ook in andere landen worden gerealiseerd, zodat ook daar meer inzicht ontstaat in de prestaties van zonnepanelen. De oprichter van de stichting Paul Gesink (tevens winnaar van de Jonge Ondernemerprijs 2013 van Groningen) stelt dan ook dat het ZEKC actief wil samenwerken met verschillende partners wereldwijd.

Het ZEKC maakt deel uit van het Energy Transitition Centre (EnTranCe), de proeftuin van de Energy Academy Europe, die op zijn beurt weer onderdeel is van de Hanzehogeschool Groningen. In EnTranCe bouwen het bedrijfsleven, ondernemers en onderwijs- en onderzoeksinstellingen aan de energievoorziening van de toekomst. Zij spelen hiermee in op het ontstaan van een sterke behoefte aan meer innovatie op het gebied van energieproductie, -distributie en –transport wereldwijd.

www.energyacademy.org

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring